12 Ianuarie 2024

Volvo urmează exemplul Tesla și oprește producția la uzina din Belgia



Componente pentru mașini Volvo ajung cu întârziere deoarece navele care tranzitează Marea Roșie au fost ținta unor atacuri ce au tulburat aglomerata rută comercială. Orchestrate de către rebelii Houthi, aceste incidente i-au împins pe suedezi să sisteze producția la uzina lor din Belgia, o decizie similară fiind luată și de Tesla care a oprit liniile de asamblare în Giga Factory-ul de lângă Berlin, scrie Automotive News Europe.

Tulburările din Marea Roșie pun bețe în roate și planurilor de producție ale Volvo. Vreme de trei zile, uzina din Gent nu va mai produce niciun Volvo după ce navele care trebuie să aducă cutii de viteze de la furnizori externi au fost forțate să urmeze o rută alternativă, mult mai lungă, pentru a nu fi luate în vizor de teroriștii din Marea Roșie.

În prezent, Volvo produce modelele C40 și XC40 la uzina din Gent, dar tot acolo urmează să fie făcut și modelul electric EX30. Conform unui comunicat al companiei, această sistare nu ar trebui să afecteze țintele de producție pe care Volvo și le-a setat pentru primul trimestru. Tesla a anunțat că fabrica sa din Berlin va fi „în adormire” între 29 ianuarie și 11 februarie ca urmare a atacurilor.

Acestea se petrec ca o dovadă de solidaritate a rebelilor Houthi pentru mișcarea Hamas care luptă cu Israelul în Fâșia Gaza. Incidentele se petrec în apropierea Canalului Suez, o zonă intens circulată de navele comerciale și care, nu demult, a fost blocată în urma blocării unui vas. Trebuie spus că ruta alternativă, care ocolește continentul african, prelungește călătoria pe apă a mărfurilor cu circa 10 zile, ceea ce rezultă într-un consum adițional de combustibil de 1 milion de dolari pentru fiecare călătorie.

Conflictul a escaladat în urma loviturilor puse la punct de Statele Unite și Marea Britanie asupra unor ținte Houthi din Yemen, stat zguduit în aceste zile de proteste în lanț ale extremiștilor. În ciuda acestor turubulențe, Volkswagen consideră că n-ar trebui să apară prea multe întârzieri în producție în cazul uzinelor sale, dar situația este monitorizată în timp real de toți actorii implicați.



Citeste si