11 Octombrie 2011

Multinationala vs. companie antreprenoriala. Unde este mai sigur sa te angajezi?



Intr-o economie in care majoritatea companiilor au taiat salariile si au operat reduceri de personal, companiile multinationale si cele antreprenoriale se lupta sa arate care organizatie ofera cele mai sigure locuri de munca. Citeste aici de ce parere sunt specialistii in domeniu.

Andrei Gosu: Nu mai exista angajator care sa poata oferi locuri de munca sigure

"Ca sa folosim un joc de cuvinte, cu siguranta, siguranta nu este un termen care poate fi folosit atunci cand incercam sa descriem mediul economic din ultimii 3 ani, iar viitorul este la fel de nesigur. Este o stare cu care ar fi bine sa ne obisnuim. Nu mai exista angajator care sa poata oferi locuri de munca sigure. Nici macar statul", a declarat Andrei Gosu, directorul general Ascendis, companie de training si consultanta in domeniul dezvoltarii si formarii profesionale.

Legat de companiile multinationale, Gosu sustine ca aceastea ar putea avea unele avantaje, de la know-how la salariu mai mare.

"Companiile multinationale sunt organisme vii, care desi au elemente comune pot fi, si sunt, total diferite intre ele. Asa ca nu putem generaliza. Posibilele avantaje sunt accesul la know-how si resurse, plan de dezvoltare si cariera (eventual internationala), rol clar in organizatie, apartenenta la un grup puternic, salariu mai mare", spune Gosu.

Posibile dezavantaje, in opinia acestuia, pot fi rigiditate si birocratie corporatista, senzatia de “mic si fara putere”, ingradirea initiativei.

In acelasi timp, avantaje ale unei companii dezvoltate de antreprenor pot fi lucrul intr-o organizatie supla si flexibila, putere mare de decizie, acumularea de competente in domenii diferite, satisfactia rezultatelor generate de initiative personale, asociere la profit.

"Posibile dezavantaje ale acestora: limitari generate de lipsa de resurse si know-how, ponderea ridicata a personalitatii proprietarului in climatul de lucru, vulnerabilitatea financiara", spune Gosu.

Gosu precizeaza ca in perioada de criza romanii au migrat de la antreprenori la multinationale, dar si invers.

"Cunosc oameni care au trecut de la multinationale la companii locale. Au fost atrasi de un mediu in care ideile noi pot fi puse in practica rapid. Un mediu in care <<pot respira>>, ca sa-l citez pe unul dintre ei. De asemenea, cunosc si oameni care au trecut cu bucurie de la un antreprenor local la o multinationala. Simteau ca asa se pot realiza profesional mult mai bine. In concluzie, nu putem da un verdict. Nu exista loc de munca perfect. Toate au si dezavantaje. Dar nici nu merita sa te duci la serviciu, zilnic, cu o senzatie de sila. Viata e prea scurta!", a incheiat Gosu.

1. Unde credeti ca e mai bine sa lucrezi?
  • Intr-o multinationala
  • Pentru un antreprenor






Eugen Dragomir: Exista o cariera in multinationala

"Statistic vorbind, in multinationale este mai bine sa lucrezi. Majoritatea au procese si proceduri care indiferent ce se schimba sau care este dorinta lor un minim se respecta. In companiile antreprenoriale, exista pofta si bunul plac al antreprenorului. In aceste conditii, ca angajat la un moment dat s-ar putea sa nu stii ce ti se poate intampla", a declarat Eugen Dragomir, MBA Head of Operation LeanCoaching.

El intareste ideea ca este mai sigur sa lucrezi intr-o multinationala, motivand ca acestea "au mai multa aplecare catre oameni".

"Au mai multa aplecare catre ce se intampla cu resursa umana decat in companiile antreprenoriale romanesti. Exista o preocupare pentru oameni. Ca manager esti intrebat de cei mai de sus ce se intampla cu oamenii tai. Daca trebuie sa dai afara oameni este intrebat de ce, pe cand in organizatiile antreprenoriale se poate da afara fara explicatii", spune Dragomir.

Totodata, Eugen Dragomir spune ca sansele de a avansa in cariera sunt mai mari in cadrul unei companii multinationale.

"De asemenea, exista o cariera in multinationala, pe cand in cele antreprenoriale este mult mai greu. Nu exista inca structura bine definita in acestea, este o structura care se bazeaza pe puterea unui singur om sau a doi oameni de acolo, care impun ritmul", explica Dragomir.




Marius Decuseara Brandenburg: Job-ul intr-o multinationala este mai sigur

"In companiile multinationale schimbarile se intampla mai greu. Dar atunci cand se intampla, ele vin in val, te gasesc si in cel mai <<ascuns>> loc. Perceptia multora este ca in actualul context economic, job-ul intr-o multinationala este mai sigur", spune Marius Decuseara Brandenburg, Country Manager Trend Consult Romania, companie cu activitate de training pe piata locala.

In cazul companiilor dezvoltate de antreprenori, situatia este diferita, sustine reprezentantul companiei, iar neperformanta este mult mai repede observata aici decat intr-o multinationala.

"In acest gen de organizatie munca pe care o faci este vizibila. Daca iti faci treaba si obtii rezultate, ai sansa sa ramai in acea companie. Business-ul nu este influentat de decizii care vin <<de sus>>, ci de conditiile de piata. Riscul sa iti pierzi job-ul are legatura cu tine, daca activitatea pe care o faci este neproductiva", potrivit lui Marius Decuseara.

Potrivit acestuia, companiile multinationale au avantajele ca ofera un mediu stabil care are niste standarde de care angajatii trebuie sa tina cont, personalul face parte dintr-o cultura organziationala, iar compania are in spate un sistem de proceduri si norme interne care fac lucrurile mult mai clare si notorietate.

"Multinationalele au, de foarte multe ori, planuri de cariera pentru angajatii performanti. Sunt mai multi pasi de parcurs, dar exista sansa sa te dezvolti. Multinationalele investesc mai mult in oameni", considera Decuseara.

Pe de alta parte, in cadrul multinationalelor, angajatii se pot face mai greu remarcati si "este greu sa iti promovezi initiativele intr-un sistem greoi".

"Trebuie sa intelegi ca in organizatiile multinationale exista o politica interna cu care trebuie sa te obisnuiesti si de care trebuie sa tii cont. Ca sa reusesti, e important sa iti promovezi proiectele mai intai intern. Performanta poate fi mai greu observata. Poti sa fii performant la nivel local, dar la nivel global sa nu fi vizibil", spune reprezentantul Trend Consult Romania.

Companiile antreprenoriale pot oferi angajatilor posibilitatea de a fi creativi, spune acesta.

"Daca vorbim de un antreprenor obsedat de control, posibilitatea de a lua decizii si de a avea initiativa este foarte redusa. Uneori, in companiile antreprenoriale exista mai putine reguli si proceduri, lucru care iti da posibilitatea sa faci lucrurile mai creativ, asa cum iti doresti tu sa le faci. In organizatiile de acest gen, ai acces rapid la resurse, esti mai flexibil si poti lua decizii mult mai repede", a spus Decuseara.

Pe de alta parte, in organizatiile antreprenoriale pachetele de beneficii pentru angajati nu sunt foarte bine definite, considera acesta.

"In functie de performanta si de rezultate, iti castigi si iti ceri beneficiile in timp. Atunci cand faci parte dintr-o companie antreprenoriala simti mult mai dureros efectele crizei, efectele lipsei de cash flow", crede Marius Decuseara.

"In actualul context economic, multi se reintorc in multinationale pentru ca acolo lucrurile par mai stabile. In ultimii ani au fost mult mai putini care au plecat din multinationale pentru a deveni antreprenori", a afirmat acesta.

1. Unde credeti ca e mai bine sa lucrezi?
  • Intr-o multinationala
  • Pentru un antreprenor









Dragos Damian: Locurile de munca sigure existau in visurile din perioada comunista

"In multinationale depinde foarte mult de domeniul de activitate al companiei si de modul in care opereaza pe piata, insa daca ne gandim ca acea companie a facut o achizitie e clar ca si-a gandit planurile de dezvoltare pe termen lung. Daca ne uitam in farma, toate achizitiile facute de multinationale au dus la propulsarea companiilor si la crestere exporturilor, achizitiile dovedindu-se de bun augur. Asadar, o multinationala cand face o achizitie isi face planuri de dezvoltare pe termen lung", spune Dragos Damian, director general al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy, parte a grupului indian Ranbaxy Laboratories.

Cu toate acestea, potrivit lui Damian, acest lucru nu asigura o certitudine a locului de munca, pentru ca planurile strategice pot fi contrazise de realitate.

"Niciun loc de munca nu este sigur, nici la stat, daca stam sa ne uitam la disponibilizarile din ultima vreme. De asemenea, daca o companie merge bine in Romania, dar nu merge in alte tari, activitatea din Romania nu va putea sa compenseze. De aceea marile companii cand fac o achizitie gandesc o dezvoltare la nivel regional. Asadar, nu mai exista locuri de munca sigure, acestea existau doar in visurile din perioada comunista, iar realitatea din prezent le anihileaza", considera Damian.

El da exemplu domeniul farma, unde in urma cu doi ani au fost disponibilizate 1.000 de persoane.

"Domeniul farma este unul mai special, are o oarecare stabilitate, se cauta si oameni calificati si necalificati. Totusi, si in acest sector, daca nu uitam, in urma cu 2 ani, atunci au fost disponibilizati 1.000 de oameni. Nici macar farma nu iti mai da o siguranta a locului de munca in conditiile actuale de piata, iar in multe cazuri restructurarile ajung sa se faca chiar din prima linie, de la vanzari si marketing", potrivit lui Damian.

Legat de profilul angajatului din multinationala, oficialul Terapia Ranbaxy considera ca acesta s-a schimbat in perioada de criza, fiind concentrat pe pastrarea job-ului si nu pe cresterea productivitatii.

"Isi apara spatele cu mult mai multa grija, se lupta sa nu il piarda, in loc sa performeze, sa caute sa isi creasca productivitatea si chiar sa avanseze. In economia actuala sunt joburi riscante care in cateva luni pot sa se dovedeasca pline de oportunitati si sunt locuri aparent linistite care pot sa apartina unei industrii care in cateva luni poate sa derapeze", mai spune Damian.


Daniela Savuica: Ca antreprenor, statul nu te sprijina

"Cea mai sigura oportunitate este cea oferita de o multinationala. Desigur, aici depinde si de categoria din care face parte acea multinationala si de conducerea acesteia", spune Daniela Savuica, vicepresedinte asociatiei studentesti AEGEE Bucuresti.

Potrivit acesteia, avantajul unei multinationale este capacitatea acesteia de a oferi multe locuri de munca, "insa dezavantajul aici este atunci cand acea companie cade".

Ea a mai spus ca un alt avantaj este mentinerea jobului si satisfactia acestuia, datorita faptului ca angajatii pot avansa sau pot incerca alt departament, in timp ce un dezavantaj este ca daca nu tin pasul cu ce se intampla in jur la job si cu compania in general, angajatii pot fi lasati in urma.

"In Romania, nu multe afaceri prospera. Ca antreprenor, statul nu te sprijina, chiar uneori iti baga bete in roate. Un avantaj ar fi ca esti seful tau, desi trebuie si asa sa depui mult efort ca lucrurile sa iasa bine. Te simti bine ca iti alegi propria echipa. Trebuie si aici sa tii pasul cu tendintele din domeniul in care activezi. Iar la noi, e greu sa-ti dai seama ce poate deveni bun si sa-ti aduca si bani pe deasupra", sustine Daniela Savuica.

Momentan studentii nu au destule locuri de munca pe domeniul in care studiaza, crede Savuica.

"Mereu apare altul care se vinde mai bine, desi nu este mai bun in rest decat ceilalti. Studentul cauta unde gaseste. Daca gaseste o oferta atragatoare la o multinationala, incearca s-o obtina. Oricum conteaza mult experienta intr-o multinationala, chiar si atunci cand vrei sa-ti deschizi propria companie", spune Daniela Savuica.


Viorel Panaite: Iti poti pierde locul de munca peste noapte indiferent de functie

"Ar trebui sa ne dezobisnuim sa cautam locuri de munca sigure, pentru ca siguranta si certitudinea nu mai sunt caracteristici ale lumii care incepe sa se contureze. Fie ca esti CEO, front-line-manager sau functionar intr-o institutie publica iti poti pierde locul de munca peste noapte. Fiecare din noi trebuie sa-si revalueze convingerile si zona de confort, sa invete sa supravietuiasca, sa creasca, sa performeze si sa se dezvolte in noul context de business, caracterizat de incertitudine si nu de stabilitate. Clienti de-ai nostri au inchis proiecte, fabrici si au disponibilizat sute de oameni peste noapte", spune Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest, furnizor de servicii de formare profesionala.

Potrivit acestuia, romanii trebuie sa invete sa se adapteze la noua realitate sau vor trai mereu cu frica de a-si pierde locul de munca sau clientii pentru care lucreaza.

Panaite mai spune ca sunt multe companii multinationale care incurajeaza si construiesc un mediu de lucru antreprenorial, si multe companii antreprenoriale care au cultivat un mediu foarte birocratic, dominat de un control strans.

"Poate intr-o companie multinationala, globala, ajunsa la maturitate trebuie sa investesti mai mult timp (poate ani buni) pentru a urca pe scara ierarhica, iar in alta companie multinationala, globala, care este intr-o etapa de transformare, antreprenoriala, si esti in locul potrivit – poti obtine dintr-o data un loc superior intr-o alta regiune. Intr-o companie antreprenoriala, dupa o discutie cu proprietarul sau cu un <<locotenent al familiei>>, poti fi rapid propulsat (cateva luni), intr-o pozitie strategica, iar in alta companie antreprenoriala toate sugestiile si initiativele pe care le propui intampina un cinism si o indiferenta de neclintit din partea proprietarului, care iti poate fi chiar colegul de birou. Tot ceea ce conteaza este cultura organizatiei, care se bazeaza pe calitatea leadership-ului managerilor si a proceselor de leadership", sustine Viorel Panaite.

Legat de perceptiile si alegerile romanilor in privinta celor doua tipuri de companii, in perioada de criza, Panaite crede ca exista mereu indivizi care atunci cand lucreaza intr-o multinationala, "se uita cu jind la o companie antreprenoriala si urmaresc astfel de oportunitati de angajare, si invers".

"Si asta pana cand ne maturizam, aflam ce ne dorim, ne cunoastem mai bine si ne alegem spatiul de munca care sa rezoneze cat mai mult cu valorile si aspiratiile individuale – si nu dupa alte criterii superficiale, care par importante la prima vedere", a explicat Panaite.

El a mai spus ca angajatii dintr-o companiei antreprenoriala si una multinationala nu sunt diferiti unii de altii.

"Am lucrat cu foarte multe companii locale, globale, multinationale, locale – care au devenit ulterior regionale, locale – care au fost cumparate de companii multinationale. Nu vad nicio diferenta. Daca stai de vorba cu cineva care nu-ti spune unde lucreaza – poti la fel de bine sa ai impresia ca este intr-o multinationala, una locala sau este pe cont propriu", credere Panaite.



Iulian Penescu : Este posibil ca un job care astazi pare sigur, peste cativa ani nici sa nu mai existe

"Consider ca balanta nu trebuie inclinata in favoarea uneia sau a celeilalte dintre categoriile de companii de mai sus. La o prima privire este evident ca o companie multinationala obtine un punctaj mai mare la o astfel de evaluare. Compania multinationala are o sustinere din partea grupului in cazul unor fluctuatii financiare, determinate de piata sau de politica interna a companiei. Beneficiile oferite angajatilor sunt de cele mai multe ori mai avantajoase decat cele oferite de o companie cu capital romanesc. Si acestea conteaza, sunt un punct in plus pe harta sigurantei. Caci siguranta nu inseamna numai stabilitatea unei companii si/sau a unui job, ci si toate beneficiile colaterale care decurg de aici. Este vorba despre asigurare de viata, asigurari medicale private, programe de instruire", spune Iulian Penescu, Managing Partner Dynamic Learning.

Pe de alta parte insa, el crede ca aceasta alegere nu trebuie privita din perspectiva zilei de maine, ci si din perspectiva viitorului mai indepartat.

"Uneori putem cadea in capcana confortului si a linistii avand un job intr-o companie stabila (nationala sau multinationala), fara sa acordam atentie si schimbarilor care se petrec datorita dezvoltarii tehnologice. Ca sa fiu mai exact, este posibil ca un job care astazi pare sigur, peste cativa ani nici sa nu mai existe. Am vazut in statiile de metrou automate pentru cumpararea cartelelor si in banci ATM-uri pt plata facturilor. Sunt doar doua exemple dintre cele mai relevante", explica Penescu.

El considera ca un loc de munca este sigur daca cel care desfasoara activitatile din fisa postului se raporteaza creativ si cu implicarea la acel job, si daca este deschis sa invete cat de mult din activitatea pe care o desfasoara.

Astfel, in momentul in care compania in care lucreaza (fie ea o multinationala, fie una nationala) are in vedere limitarea numarului de angajati sau inchiderea anumitor pozitii, acesta sa fie printre cei ale caror pozitii raman deschise sau printre cei necesari in companie pentru a merge mai departe.

"Asadar, siguranta pe care eu mi-o pot construi prin aceea ca sunt o persoana dezirabila in orice companie, aceasta este cea mai buna", considera Penescu.

"Mai cred cu tarie un lucru. <<Singurul mod in care te poti face indispensabil intr-o companie este sa poti sa fii dispensabil oricand>> Ce inseamna acest lucru? Daca esti specialist in domeniul tau si doresti sa te faci apreciat si remarcat intr-o organizatie, trebuie sa-i ajuti si pe cei din jurul tau sau pe cei din subordinea ta sa sa evolueze si sa se dezvolte. Ajutandu-i sa evolueze si sa <<creasca>> vei creste odata cu ei. Ei te vor ridica si vei fi un model sau mentor pentru ei", apreciaza acesta.




Citeste si