24 Ianuarie 2012

Cum a schimbat criza tinerii angajati. Vezi 11 transformari



Cei trei ani de criza prin care a trecut Romania pana in prezent si-au pus puternic amprenta asupra tinerilor din Romania care au un loc de munca. Wall-Street.ro a stat de vorba cu specialistii in resurse umane si iti prezinta 11 transformari suferite de munctorii tineri in ultima perioada

A crescut gradul de frustare si stres in abordarea muncii

"Vad frecvent in jur oameni din ce in ce mai stresati din cauza presiunilor de la serviciu, din cauza instabilitatii jobului sau a lipsei de competenta sau de maturitate a celor care conduc afacerile. (...) Sunt multi care simt ca nu mai vor sau nu mai pot sa munceasca acolo unde muncesc acum, nu au prea multe posibilitati sa plece in alta parte si este ca si cum ar trai si ar munci in inchisoare", a declarat pentru Wall-Street.ro Rodica Obancea, Executive&Team Coaching, Associate Certified Coach.

Ea a adaugat ca unii dintre acestia sunt chiar suprasolicitati la serviciu, pentru ca daca nu trece de recesiune, compania poate da faliment, iar sarcinile sunt din ce in ce mai multe si mai complexe.

"S-a accentuat nivelul de stres din cauza faptului ca de cele mai multe ori acolo unde spre exemplu erau necesari 2 angajati pentru a efectua o anumita sarcina, exista acum numai unul. Interesant insa este constatarea ca a crescut semnificativ productivitatea angajatilor, ei reusesc sa faca mai mult in timpul disponibil si acest lucru neinsemnand sub nici o forma scaderea calitatii produselor si / sau serviciilor", crede Eugen Dragomir, MBA Head of Operation LeanCoaching.


Sursa foto : freedigitalphotos.net



Angajatii sunt mai flexibili din multe puncte de vedere

"Flexibilitatea se manifesta atat la nivelul competentelor, regasindu-se in faptul ca forta de munca este disponibila la a invata lucruri noi, sau chiar de schimbare a meseriei in care s-au pregatit uneori timp de mai multi ani. Principalul gand este de a avea un job si de aceea daca angajatorul permite, oamenii sunt dispusi la efortul de schimbare", a declarat Eugen Dragomir, MBA Head of Operation LeanCoaching.

Potrivit acestuia, flexibilitatea se regaseste si in acceptarea unui program de lucru flexibil marcat de cele mai multe ori de lucrul peste program.

"De data asta se manifesta teama de pierdere a job-ului si in acest sens sunt din ce in ce mai putin angajati dispusi sa intre in conflict cu superiorii", spune acesta.


Sursa foto: flickr.com

Au scazut pretentiile privind locul de munca

"Din cauza reducerii generalizate a bugetelor de training, prime si alte stimulente ale cresterii calitatii personalului - odinioara prezente pe scara larga in oferta angajatorilor- angajatii se gasesc in situatia de a minimaliza ei insisi ponderea satisfactiei si semnificatiei activitatii desfasurate", a declarat Daniela Cretu, specialist independent in coaching, training si business consulting.

Ea a adaugat ca ceea ce conteaza in prezent este doar predictibilitatea veniturilor.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

A crescut creativitatea in randul angajatilor

A crescut creativitatea, dupa ce au avut loc multe reorganizari si disponibilizari.

"Multi dintrei cei disponibilizati, la fel ca si o parte dintre cei pentru care mediul de lucru a devenit prea stresant s-au gandit la idei de antreprenoriat, pe care le-au si pus in practica, iar diversitatea si initiativa contribuie la evolutia mediului de afaceri in Romania", spune Rodica Obancea.

Sursa foto : freedigitalphotos.net

A scazut numarul cererilor de crestere a salariului

"Au scazut semnificativ, in special in mediul privat, tendintele manifestate inainte de 2009, de solicitare de majorari salariale, ma refer aici de majorare a salariului fix de incadrare", spune Eugen Dragomir.

El a adaugat ca angajatii sunt mult mai dispusi sa cedeze in favoarea unei salarizari bazate pe atingerea unor performante, respectiv o salarizare variabila.


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Oamenii isi apreciaza mai mult slujbele

"Unii angajati au inceput sa aprecieze mai mult slujbele pe care le au si sa nu uitam ca se simt tot mai presati de contextul economic sa «livreze» rezultate. Cand crezi ca piata muncii este inchisa, te concentrezi pe jobul actual, unde incerci sa fii mai productiv, sa-ti depasesti targeturile, chiar propriile limite in dorinta de a avansa, de a fi recunoscut ca si profesionist", spune Rodica Obancea.

"Incertitudinea macro si microeconomica conduce in mod evident la reactia de conservare a locului de munca ca un scut (fragil) in fata consecintelor la nivel personal ale pesimismului generalizat referitor la performantele economice ale diferitelor tari si companii. Frecventa informatiilor sau zvonurilor privind incetarea sau reducerea activitatii in multe organizatii comerciale, publice sau non-profit accentueaza valoarea locului de munca ca atare, indiferent de nivelul pozitiei sau pachetul salarial aferent", crede Daniela Cretu.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Angajatul, in dezavantaj fata de angajator

"Pe fondul crizei, recesiunii si a prevederilor noului Cod al Muncii, balanta relatiei dintre angajat si angajator s-a inclinat in mod semnificativ in favoarea celui din urma. Flexibilitatea sporita a angajatorului de a-si reevalua necesarul de angajati se reflecta asupra angajatilor printr-un comportament eminamente defensiv", crede Daniela Cretu, specialist independent in coaching, training si business consulting.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

S-a intensificat competitia pentru locurile de munca

Reducerea locurilor de munca, ca numar si pachete salariale, a dus la cresterea competitiei pentru locurile de munca.

"In consecinta, candidatii devin din ce in ce mai dornici sa ocupe posturi sub nivelul considerat acceptabil acum 3 ani, in defavoarea planurilor proprii de dezvoltare profesionala care acum au devenit un lux", a spus Daniela Cretu.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Tot mai multi romani cred ca se pot afirma in strainatate

"Din pacate se accentueaza in continuarea pierderea oamenilor ce au un inalt nivel de pregatire sau care au meserii extrem de cautate pe piata din vest. Daca pana acum mai existau ceva ezitari in parasirea definitiva a Romaniei, acum majoritatea sunt convinsi din start ca numai o alta societate diferita de cea din Romania ii poate oferi sansa de afirmare si sansa la un trai mai bun", considera Eugen Dragomir, MBA Head of Operation LeanCoaching.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Oamenii se gandesc de mai multe ori inainte de a renunta la slujba

“Prudenta” ar fi unul dintre cuvintele care descriu perfect starea de spirit, chiar si in cazul angajatilor cheie, spune coach-ul Rodica Obancea.

"Daca in anii 2006 - 2007 piata era a angajatilor, adica pentru o companie era greu sa gaseasca salariati buni, iar acestia isi permiteau sa plece de la firma la alta doar pentru o marire de salariu, acum, am cunoscut multi oameni care se gandesc de doua sau chiar trei ori inainte sa incerce macar sa faca slalom printre companii", spune aceasta.


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Angajatii isi evalueaza competentele vandabile

"Deoarece perspectiva somajului pare sa fie omniprezenta, angajatii, candidatii si somerii sunt obligati sa isi revizuiasca portofoliul propriu de abilitati si competente transferabile si deci vandabile chiar in situatii, organizatii si pozitii mult diferite de cele considerate altadata ca fiind standard acceptat", spune Daniela Cretu, specialist independent in coaching, training si business consulting.

Antreprenoriatul reprezinta pentru multi o varianta tentanta, fie si datorita lipsei alternativelor convenabile de angajare, a precizat aceasta.


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Citeste si