24 Aprilie 2012

Copiii muncitori ai Romaniei: Topul domeniilor care ii atrag pe tineri



Aproape 9.000 de tineri cu varste de pana la 18 ani (inclusiv) muncesc oficial in Romania, avand statut de salariati activi. Vezi cum incurajeaza autoritatile aceasta categorie, care sunt avantajele angajatorilor, precum si topurile domeniilor si al judetelor in care activeaza cei mai multi tineri incadrati in locuri de munca.

Cifrele cheie pe piata muncii in care activeaza adolescentii

In Romania muncesc oficial in prezent 2.308 de tineri cu varste de pana la 18 ani, cei mai multi dintre acestia fiind de sex masculin - 1.271 de persoane, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii.

In ceea ce priveste categoriile de varsta, cei mai multi dintre acestia au deja 17 ani - 1.738 tineri.


Absolventii beneficiaza de prime

Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei beneficiaza, din bugetul asigurarilor de somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia daca nu s-ar fi angajat, potrivit ANOFM.

Acest drept se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.

In anul 2011, prin acordarea unei prime absolventilor care se incadreaza in munca s-a reusit ocuparea unui numar de 3.538 de persoane (din totalul absolventilor incadrati in munca prin subventionarea si fara subventionarea locului de munca).
Stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilorPentru tinerii care doresc sa lucreze temporar pe perioada vacantelor, ANOFM acorda angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare elev si student, un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.

In anul 2011 au fost incheiate 248 conventii in baza Legii nr.72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.

Citeste in continuare topul domeniilor in care lucreaza tinerii cu varste intre 15-18 ani.














Fabricarea de mobila

Salariati activi in prezent: 199


Sursa foto:
freedigitalphotos.net

Fabricarea painii, prajiturilor si a altor produse proaspete de patiserie

Numar salariati activi: 224


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Activitati in baruri

Numar salariati activi: 249


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Intretinerea si repararea autovehiculelor

Nr salariati activi: 273

Sursa foto: freedigitalphotos.net



Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule

Numar salariati activi: 312

Sursa foto: freedigitalphotos.net



Fabricare articole de imbracaminte

Numar salariati activi: 315


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Activitati in restaurante

Numar salariati activi: 401


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Comert cu amanuntul in magazine nespecializate

Numar salariati activi: 422

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Fabricarea incaltamintei

Numar salariati activi: 427

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Lucrari de constructie a cladirilor

Numar salariati activi: 674

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Tinerii supusi riscului marginalizarii sociale

Pentru tinerii supusi riscului marginalizarii sociale angajatorii care incadreaza in munca tineri in conditiile unui contract de solidaritate, in baza Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, vor incheia conventii cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, in limita a 75% din castigul salarial mediu net pe economie.

Daca la data incetarii contractului de solidaritate angajatorii, companiile angajeaza tinerii cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data.

Prin incheierea de contracte de solidaritate in baza actului normativ, s-a realizat incadrarea a 1.874 persoane, reprezentand 93,09 % din cele 2.013 persoane cu care s-au incheiat contracte de solidaritate.
Program special pentru elevi si studenti

ANOFM a inclus in Programul de ocupare a fortei de munca pentru anul 2011 un Program special pentru elevi si studenti, care sa sprijine incadrarea pe durata determinata, de maximum 60 zile calendaristice, pe perioada vacantelor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 72/2007, a studentilor si elevilor. Acesta are in vedere deprinderea elevilor si studentilor cu practica la locul de munca si obtinerea de venituri pe perioada vacantelor, in special a celor care provin din familii cu venituri reduse. Prin program s-a propus ocuparea pe perioada vacantelor a 2.280 persoane, din care: 1.440 elevi si 840 studenti.

In anul 2011, prin implementarea Programului special pentru elevi si studenti s-au obtinut urmatoarele rezultate:
 au fost incheiate 248 conventii in baza Legii nr.72/2007;
 au fost incadrati 945 de elevi si studenti, astfel:
- 573 elevi, din care 516 elevi au fost incadrati cu norma intreaga, iar 57 elevi cu timp partial de lucru;
- 372 studenti, din care, 301 studenti au fost incadrati cu norma intreaga iar 71 studenti cu timp partial de lucru.

In functie de mediul de provenienta, 431 elevi si 325 studenti sunt din mediul urban, iar 142 elevi si 47 studenti sunt din mediul rural.

Structura pe sexe arata ca din cei 573 elevi incadrati in munca 335 sunt femei si 238 sunt barbati, iar din cei 372 studenti incadrati in munca 160 sunt femei si 212 sunt barbati.
Bursa Locurilor de Munca pentru absolventiANOFM organizeaza anual prin agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca Bursa locurilor de munca pentru absolventi, actiune menita sa creasca sansele de ocupare a acestei categorii sociale.

In anul 2011, Bursa locurilor de munca pentru absolventi a fost organizata la nivel national in 86 de agentii locale si puncte de lucru si a avut urmatoarele rezultate (evaluare la o luna) :

• 2.221 agenti economici participanti;
• 25.411 locuri de munca oferite;
• 14.487 persoane selectate in vederea incadrarii;
• 3.517 persoane au fost incadrate, din care 465 persoane cu studii superioare si 8 persoane care indeplinesc conditiile Legii nr.116/2002.

Totodata, prin implementarea masurilor de stimulare a ocuparii fortei de munca s-a reusit incadrarea a 20.983 persoane apartinand grupurilor tinta dezavantajate, din care 94 tineri care au parasit sistemul de protectie a copilului.

Pentru anul 2012, prin Programul de Ocupare al Fortei de munca al ANOFM se prevede incadrarea in munca a 332.000 persoane, din care 67.992 persoane sub 25 ani.

Prin Programul special pentru elevi si studenti, care sprijina incadrarea pentru maxim 60 de zile calendaristice, pe perioada vacantelor, s-a propus incadrarea a 1.760 persoane, din care 1.035 elevi si 725 studenti.

Totodata, pentru anul curent se doreste incadrarea in munca a unui numar de 8.180 persoane prin stimularea angajatorilor care angajeaza absolventi de invatamant, din care 1.040 absolventi ai ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, 3.150 absolventi de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal si 3.990 absolventi de invatamant superior.

De asemenea, s-a propus incadrarea a 1.335 persoane prin incheierea de contracte de solidaritate cu angajatori de insertie pentru tinerii ce indeplinesc conditiile Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale si a 206 tineri care au parasit sistemul institutionalizat de protectie a copilului.



Citeste si