14 Ianuarie 2013

Top On The Move: 12 schimbari de top care au avut loc in 2012



In 2012, au avut loc schimbari importante de conduceri in toate domeniile de activitate din economia romaneasca. Wall-Street.ro iti prezinta cele mai importanta inlocuiri in functie din companii.

BCR si-a schimbat din temelii echipa de top management

Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) a adoptat in ianuarie o serie de decizii privind structura Comitetului Executiv al Bancii Comerciale Romane.

Comitetul Executiv al BCR a fost extins de la de cinci membri in prezent la sapte, prin includerea pozitiei de vicepresedinte executiv operatiuni (Chief Operating Officer) si a pozitiei de vicepresedinte executiv Trezorerie, Piete de Capital si Group Large Corporates, functie de sine statatoare nou infiintata.

Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane l-a numit pe Tomas Spurny (46 de ani) (foto) in pozitia de Presedinte Executiv al BCR, acesta preluand mandatul, incepand cu data de 1 Aprilie 2012, de la Dominic Bruynseels, actualul Presedinte Executiv al carui mandat expira.

Functia de vicepresedinte executiv financiar (CFO) a fost preluata preluata de Bernd Mittermair (43 de ani), care a condus departamentul Managementul Performantei Grupului din Erste Group Bank AG.

Radu Mustatea a plecat de la Astra Asigurari

Radu Mustatea (foto), presedintele directoratului Astra Asigurari, s-a retras din functia pe care o ocupa, incepand cu 1 ianuarie 2012, odata cu expirarea mandatului de management de cinci ani si din dorinta sa de a se lansa in antreprenoriat.

El a fost inlocuit de catre Alexander Adamescu, fiul actionarului principal al Astra Asigurari, care s-a retras din functie dupa cateva luni, in loc lui venind Iulius Alin Bucsa, fost director general al Euroins.

Radu Mustatea a intrat in Consiliului de Administratie (CA) a Carpatica Asig, in luna iunie.

Robert Rekkers a plecat de la conducerea Bancii Transilvania

Robert Rekkers (foto) si-a dat demisia din functia de director general al Bancii Transilvania (BT) si din calitate de membru al Consiliului de Administratie al bancii. El a indeplinit functia de director general al Bancii Transilvania timp de peste noua ani, fiind unul dintre cei mai longevivi manageri din industria bancara.

In prezent, conducerea bancii este asigurata de Horia Ciorcila.

Robert Rekkers a intrat in Consiliul de Administratie al companiei Agricover, in calitate de membru non-executiv.


Bursa de Valori Bucuresti si-a luat conducere noua

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are din prima jumatate a lunii ianuarie 2012 o noua conducere.

Schimbarea sefilor Bursei a avut loc dupa Lucian Anghel (foto) l-a inlocuit pe Stere Farmache in functia de presedinte, iar grupul marilor banci din actionariatul BVB au obtinut controlul Consiliului de Administratie.

De asemenea, Victor Cionga, managing partener AZ Capital Advisors, a devenit noul director general al Bursei.



Danone a numit un nou director general

Danone Romania are din 2012 un nou director general dupa ce Dieter Schulz (foto), cetatean austriac, a preluat postul la 1 aprilie de la francezul Stephan Batoux.

Schultz a fost numit director general al Danone in regiunea Europa Centrala si de Sud, preluand responsabilitatile legate de toate activitatile diviziei de produse lactate proaspete a grupului in Romania, Bulgaria, Grecia si Tarile Adriatice.

Stephan Batoux a preluat conducerea Danone grupului Danone in Romania, Bulgaria, Grecia si regiunea Adriaticii la inceputul anului 2009.

O romanca a fost numita la conducerea Centrului Tehnic Titu

Anica Muntean (48 ani) a fost numita in 2012 la conducerea Centrului Tehnic Titu in locul francezului Fabrice Jouanny, care a coordonat timp de patru ani proiectul.

In septembrie 2011, Muntean ocupa functia de director tehnic al Centrului Tehnic de la Titu.

Anica Muntean s-a nascut in 1964 in Turnu Magurele, judetul Teleorman si a absolvit Institutul Politehnic din Timisoara. Muntean si-a inceput cariera la Dacia, in 1989, ca inginer tehnolog. Anica a participat activ la industrializarea noilor vehicule, incepand cu Solenza si continuand cu Logan, Sandero si Duster.

BauMax si-a recrutat director general de la Lidl si Plus

Peter Eszényi, in varsta de 44 ani, a preluat functia de director general in cadrul BauMax Romania, unul din cei mai importanti jucatori D-I-Y de pe piata locala, de la inceputul lunii septembrie.

Eszényi dispune o vasta experienta internationala in Romania si Ungaria, unde a ocupat printre altele functia de director expansiune la Lidl si Plus, respectiv cea de presedinte al consiliului de administratie la Plus Ungaria.

Nascut in Transilvania, acesta a activat anterior ca administrator si asociat unic in comertul cu amanuntul.

In noua sa functie, Peter Eszényi este responsabil de pozitionarea si dezvoltarea BauMax pe piata romaneasca de bricolaj.

Sorin Alexandrescu a revinit director general al Antena Group

Sorin Alexandrescu, cel care a condus timp de aproape un an Antena Group, companie are reuneste televiziunile Antena 1, Antena 2, Euforia si GSP TV, a revenit la conducerea acesteia la doar sase luni de la plecarea din functie.

El il inlocuieste pe Adrian Nanulescu.

Alexandrescu s-a alaturat grupului in 2008, fiind initial director executiv al Antenei 1. Incepand cu decembrie 2010, a preluat conducerea Antena Group, entitate care a reunit toate operatiunile companiilor Antena 1, Antena 2, Euforia si GSP.

Schimbari in conducerea IBM

Michael Paier, director general pentru Europa de Sud Est al IBM, a preluat in octombrie 2012 si conducerea IBM Romania, inlocuindu-l pe Bogdan Balaci (foto), managerul care era CEO al companiei din ianuarie 2011.

Michael Paier s-a alaturat IBM in anul 1990 si a detinut o serie de pozitii importante inclusiv pozitia recenta de vicepresedinte al IBM Business Partner Organisation.

Pe de alta parte, Balaci s-a retras din functia de CEO al filialei locala a celei mai mari companii de servicii IT la nivel global si a plecat totodata din companie.

Stirea a fost una surprinzatoare avand in vedere mandatul scurt al lui Bogdan Balaci, dar si faptul ca retragerea venit la doar cateva luni dupa ce un alt nume important in IBM a parasi companiat. Este vorba de Mihai Tudor, cel care in iunie s-a retras de la conducerea IBM Europa Sud-Est, si care din decembrie 2012 este director executiv comercial pe segmentul de business in cadrul Romtelecom.


Flanco are un nou CEO

In august anul trecut Violeta Luca (foto) l-a inlocuit la conducerea retailerului electroIT Flanco pe Adrian Olteanu, cel care fusese directorul general al companiei in ultimii trei ani. Numirea a venit la cateva luni dupa ce Luca a fost promovata ca director general adjunct.

Violeta Luca lucreaza pentru Flanco din august 2011, prima pozitie ocupata fiind cea de director de marketing. Anterior Flanco, Violeta Luca a lucrat pentru opt ani in cadrul Whirlpool Romania, ocupand incepand cu iunie 2007 functia de director comercial. Absolventa a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Violeta Luca are o experienta de zece ani in domeniul electroIT.


Claudiu Saftoiu a devenit noul sef al TVR

Claudiu Saftoiu (foto) a devenit in iulie anul trecut presedinte-director general al TVR, el inlocuindu-l in functie pe Alexandru Lazescu, manager care a fost demis dupa ce Parlamentul a respins raportul de activitate al TVR pe 2011.

Dupa demiterea lui Lazescu de Parlament in iunie anul trecut, conducerea TVR a fost detinuta interimar timp de o luna de Radu Calin Cristea

Tarom si-a gasit director general

Belgianul Christian Edouard Heinzmann (foto), 59 de ani, a fost numit la inceputul lunii noiembrie in functia CEO al Tarom, operatorului national de transport aerian.

Heinzmann va avea sarcina de a aduce pe profit o companie care a acumulat in ultimii patru ani pierderi de 181 de milioane de euro.

Belgianul Heinzmann este primul manager privat numit intr-o companie de stat. Initial, la Tarom fusese numit Heinrich Vystoupil, dar contractul nu a mai fost semnat dupa ce austriacul nu a acceptat conditiile.


Citeste si