29 Octombrie 2013

Cele mai bune intrebari pe care le poti adresa la un interviu de angajare



Intrebarile avalansa, care vin una dupa alta la un interviu de angajare, pot sa il puna pe candidat in ipostaza de a se simti la interogatoriu. Insa nu doar angajatorii pot adresa intrebari, ci si candidatii, iar aceasta tehnica ii poate ajuta sa afle informatii pretioase despre pozitia deschisa, despre companie, si, mai mult, il poate face pe candidat sa fie remarcat de catre intervievator. Wall-Street.ro iti prezinta sapte intrebari pe care merita sa le adresezi cand mergi la un interviu de angajare, potrivit Business Insider.

Cum a evoluat aceasta pozitie de la crearea sa?

Afland o scurta istorie despre acest job, candidatul poate sa inteleaga daca pozitia a evoluat de-a lungul anilor sau a reprezentant un punct final pentru angajati.

Interpretarea raspunsului: Daca angajatorul spune ca pozitia a fost extinsa dincolo de planurile originale (si continua sa evolueaze), inseamna ca aceasta reprezinta o oportunitate de crestere in cadrul companiei.

Pe de alta parte, daca pozitia a ramas neschimbata mai multi ani la rand, este clar ca nimeni nu se asteapta la o "inflorire" surpinzatoare.


Cum au performat ceilalti angajati de pe aceasta pozitie?

Stiind modul in care organizatia masoara realizarile il va face pe candidat sa inteleaga care vor fi asteptarile angajatorului in viitor si daca le poate satisface. Cu toate acestea, niciun candidat nu trebuie sa isi ignore realizarile din trecut doar pentru ca nu se intalnesc cu dorintele companiei.

Interpretarea raspunsului: Angajatorul poate sa ofere un raspuns in care sa evidentieze aspecte pozitive sau negative ale predecesorului, ceea ce poate oferi un bun indicator despre cultura companiei. De obicei, ceea ce a adus succesul unui angajat, reprezinta si calea urmata de companie in general.


Ce iti place cel mai mult in companie?

Angajatorul poate crede in legatura dintre propriile valori si actiunile care au dus la succesul personal cu compania. In acest context, candidatii pot sa isi dea seama daca impartasesc aceleasi valori si se pot imagina ca angajati in acea companie.

Interpretarea raspunsului: Intervievatorul poate elogia compania pentru o multime de motive, de la beneficii pana la bonusuri de final de an. Pe de alta parte, daca face eforturi pentru a vorbi despre ceva pozitiv despre motivele pentru care alega acea companie, candidatii isi pot da seama cu usurinta ca nici ei nu vor fi capabili sa dea un raspuns aceleiasi intrebari dupa ce vor lucra in acel loc.


Care este prioritatea angajatului de pe aceasta pozitie in urmatoarele trei luni?

Raspunsul la aceasta intrebare ii poate ajuta pe candidati sa stie pe ce sa se concentreze daca obtin acea pozitie. Fara asteptari clare, candidatul nu va sti cum sa faca o prima buna impresie in primele zile in noua pozitie.

Interpretarea raspunsului: Daca angajatorul inainteaza 15 sarcini, inseamna ca nu sunt imposibil de realizat.


Care sunt calitatile managerilor de succes din aceasta companie?

Daca interviul este pentru o pozitie de conducere, candidatii vor dori sa stie care sunt cunostintele si abilitatile pe care compania le vrea de la un lider.

Interpretarea raspunsului: Angajatorii pot raspunde ca cei mai buni manageri din companie sunt persoane cu initiativa, mentori profesionisti, persoane care merg in aceeasi directie cu compania. Daca intervievatorul nu poate inainta un raspuns concis releva o problema in companie in ceea ce priveste progresul.


Cum pot colabora cu managerul din aceasta functie?

Fiecare angajat vrea sa lucreze in colaborare cu conducerea, din dorinta de a-si evidentia calitatile si de a avansa. Exista insa o diferenta clara intre executarea ordinelor si participarea activa la sarcini alaturi de un superior care isi indruma angajatii pe calea cea mai buna.

Interpretarea raspunsului: Exemplele din partea managerului pot fi putine la numar din partea intervievatorului sau acesta poate chiar sa respinga ideea. In acest caz, candidatii trebuie sa faca sapaturi, pentru ca poate exista un motiv legitim pentru care compania nu promoveaza colaborarea.


Care vor fi provocarile acestei pozitii pe viitor?

Fiecare candidat vrea sa stie la ce sa se astepte atunci cand vine vorba despre un nou loc de munca. Provocarile difera in functie de nivelul pe care angajatul urmeaza sa il ocupe in ierarhie. Managerii pot sa se confrunte cu provocarea unui departament cu buget redus, iar angajatii se pot confrunta cu ore dificile de program sau cu sarcini lipsite de fond.

Interpretarea raspunsului: Intervievatorul poate sublinia partile mai putin dificile ale jobului, insa daca neaga vreun aspect va ridica semne de intrebare in ceea ce priveste credibilitatea sa.




Citeste si