16 Iunie 2015

Romania, preferata de angajatori: este printre tarile cu cea mai ieftina concediere a angajatilor



Romania ramane atractiva pentru investitori, deoarece se numara printre tarile cu cele mai scazute costuri privind concedierea din motive obiective (reorganizare) in cazul angajatilor cu vechime medie, potrivit unui studiu Deloitte Legal, reteaua de societati de avocati reprezentata in Romania de catre Reff & Asociatii.

Totusi, cu cat angajatul are o vechime mai mare in munca, costurile cresc semnificativ. Astfel, potrivit scenariului ce presupune vechime mare in munca, Romania se situeaza pe locul III in ceea ce priveste costurile cu concedierea.

"Concedierea din motive obiective care nu tin de angajat are costuri mai scazute pentru angajator cu conditia sa nu existe un contract colectiv de munca la nivelul intreprinderii sau pe sector", a spus Florentina Munteanu, associate partner Reff & Associatii si coordonator al practicii de dreptul muncii din cadrul societatii de avocati.

"Daca angajatorul este obligat sa aplice doar conditiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. Situatia se poate schimba insa considerabil daca vorbim de industrii in care exista contracte de munca colective, unde, de regula, exista un pachet compensator care depaseste semnificativ minimul cerut de Codul Muncii", a explicat Munteanu in continuare.

Romania are costuri mai mici cu concedierea salariatilor avand un salariu mediu (potrivit scenariilor din studiu) datorita bazei de calcul folosite pentru calcularea compensatiei pentru preaviz cat si a celei pentru concediere, deoarece include, de regula, doar baza anuala de salarizare. Spre deosebire de Romania, mai mult de 60% din tarile participante la studiu ofera un pachet compensator pentru concediere, care include intregul pachet de remunerare aplicabil salariatului, nu doar salariul de baza, spune Raluca Bontas, global employer services director Deloitte Romania.

Studiul coreleaza procedurile de concediere din 31 de tari si arata ca tarile din Europa Occidentala se confrunta, in general, cu costuri mai mari comparativ cu cele din Europa Centrala. Potrivit informatiilor, costurile pentru angajatorii din toate tarile participante la studiu se bazeaza pe trei scenarii implicand grade diferite de senioritate si pachete de remunerare diferite, precum si diferenta intre a fi concediat cu sau fara motiv, totalizand sase costuri comparative.

Pentru fiecare scenariu, studiul ia in calcul costul mediu pe care un angajator trebuie sa-l suporte intr-o tara pentru a inceta raporturile de munca cu un angajat si pentru a ajunge la o intelegere privind incetarea contractului de munca fara a ajunge in instanta.



Citeste si