15 Iulie 2015

Joburi pe care nu ti le-ai dori pe timp de vara



Vara, cand temperaturile depasesc 30 de grade si ajung in prag de canicula, oricine isi doreste sa stea la umbra, la racoarea unui ventilator sau aparat de aer conditionat. Sunt insa si meserii care nu permit acest confort, iar muncitorii au de infruntat conditii grele de munca. WALL-STREET.RO iti prezinta cateva exemple.

Muncitorii din agricultura

Agricultura este unul dintre domeniile de top in Romania, dupa numarul de angajati, cateva sute de mii de angajati lucrand cu acte in regula in acest domeniu.

Varful de activitate este vara, cand se culeg roadele culturilor de primavara, iar munca pe camp pe temperaturi ridicate poate fi greu de suportat.

Foto: agriculori, Shutterstock


Muncitorii la lucrari de intretinere a strazilor

Vara este perioada in care, cel putin in marile orase, se da startul la repararea strazilor, in special datorita decongestionarii traficului, odata cu perioada concediilor.

Iar cand temperatura la umbra depaseste 30-35 de grade, nu poate fi decat neplacut sa lucrezi cu asfalt incins in bataia soarelui.

Foto: muncitori strazi, Shutterstock


Muncitorii din topitorii

Industria prelucratoare inglobeaza cei mai multi angajati, desi este o industrie recunoscuta pentru conditiile grele de munca. Mai mult, munca in topitorii este una dificila in orice perioada a anului, mai cu seama vara, cand si afara si inauntru temperaturile sunt sufocante.

Foto: topitorie, Shutterstock


Vatmanii

Multe dintre tramvaiele care transporta calatori sunt invechite si nu au sisteme de aer conditionat. Un program intreg, mai ales in tura de dupa-amiaza, nu poate fi decat neplacut si greu de suportat.

Foto: tramvai, Shutterstock


Personalul din bucatarie

Bucatarii si restul personalului din bucatariile care nu sunt dotate cu aparate de aer conditionat au mult de suferit vara. In conditile unei zile de canicula, in interiorul unei bucatarii cu multe plite si cuptoare temperatura depaseste cu mult 40 de grade.

Foto: bucatari, Shutterstock


Agentii de rampa pe aeroporturi

Munca cea mai dificila pe aeroporturi pe timp de vara, dar si pe temperaturi scazute iarna, o au agentii de rampa (incarca-descarcare bagaje), precum si cei care dirijeaza avioanele la sol au de infruntat caldura ore in sir pe pista.

Foto: pista avion, Shutterstock


Lucratorii din calcatorii

Curatatoriile chimice au devenit din ce in ce mai populare in randul romanilor care nu au timp sa se ocupe cu curatarea si calcarea hainelor. Calcarea hainelor, chiar si in conditii de temperatura scazuta este o activitate neplacuta pentru multi, pe timp de vara poate fi o povara.

Foto: calcare, Shutterstock


Obligatiile angajatorilor

Angajatorii au obligatia sa asigure intre 2 si 4 litri de apa minerala pentru fiecare persoana, intr-un schimb.

Pentru cei care lucreaza in aer liber se vor lua masuri de ameliorare a conditiilor de munca prin reducerea intensitatii efortului si alternarea perioadelor de lucru cu pauze la umbra. Acolo unde e posibil, lucratorilor li se vor asigura spatii de repaus sau dusuri.

Foto: muncitor band apa, Shutterstock




Citeste si