17 Mai 2016

Cine se teme de tehnologie? Anii de aur ai inovatiei au produs o crestere a standardului de viata



Teama ca avansul tehnologic va genera somaj in masa nu e noua. In cei doua sute de ani care s-au scurs de la inceputurile erei industriale a existat permanent ingrijorarea ca ritmul schimbarilor tehnologice este atat de rapid incat multi se vor afla in imposibilitatea de a se adapta, ca oamenii vor deveni usor de inlocuit de roboti. Dar locuri de munca s-au gasit, chiar daca oamenii s-au vazut nevoiti sa treaca prin perioade dure de adaptare, conform Revistei CARIERE.

Anii de aur ai inovatiei au produs o crestere a standardului de viata, in mare parte a lumii, fara sa se fi inregistrat o tendinta brusca de crestere a somajului. Probleme au existat, in special crize generate de inechitatea sociala si de conflictele armate. Cu toate acestea, per total, in aproape toata lumea, datorita tehnologiei, oamenii traiesc astazi mai mult, lucreaza mai putine ore pe saptamana si duc o viata mai sanatoasa.
Nu putem exclude faptul ca schimbarile tehnologice din ce in ce mai accelerate ar putea duce la fracturi sociale mai profunde. Salariile in Asia cresc, managerii de fabrica sunt din ce in ce mai tentati sa ii inlocuiasca pe angajati cu roboti, chiar si in China. Aparitia telefoanelor inteligente alimenteaza boomul internetului si te poti astepta ca achizitiile on-line sa elimine un numar tot mai mare de locuri de munca, mai ales in retailul traditional.

Statisticile arata ca, la nivel mondial, revolutia tehnologica ar putea genera pierderea a 5 -10 milioane de locuri de munca anual. Asadar sunt milioane de angajati in pericol? Din fericire, pana in prezent, economiile de piata s-au dovedit a fi uimitor de flexibile in a absorbi impactul acestor schimbari.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.



Citeste si