23 Noiembrie 2016

Iti doresti cu adevarat un job? Iata lucrurile pe care trebuie sa le elimini ACUM din CV



Surprinzator sau nu, timpul pe care un angajator il aloca pentru a decide daca un CV se potriveste sau nu profilului cautat pentru un job este de doar sase secunde. Iar pentru a trece acest test candidatii trebuie sa aiba calificari solide si un CV perfect, care sa le scoata in evidenta. Iata o serie de lucruri pe care trebuie sa le elimini din CV pentru a te asigura ca informatiile interesante ajung la angajator.

Un obiectiv

De vreme ce ai aplicat la un job, este clar ca obiectivul tau este acela de a-ti adjudeca pozitia respectiva, scrie Business Insider.

Doar daca esti in situatia de a face o schimbare importanta de industrii, mentionarea unui obiectiv ar putea fi utila.

Foto: Vgstudio, Dreamstime


Locuri de munca irelevante

Poate consideri ca ai avut rezultate bune la un job din liceu, insa trebuie sa te gandesti bine daca merita sa mentionezi acea pozitie in CV.

Astfel, ideal este ca in CV sa apara doar acele experiente in care ati pus in practica abilitati care pot fi aplicate si in functia dorita.

Foto: Yekophotostudio | Dreamstime.com


Pasiunile

In cele mai multe cazuri, un angajator nu este interesat de pasiunile candidatilor care isi depun CV-urile pentru un job. Mai mult, daca pasiunea pe care o are un candidat nu are nicio legatura cu jobul pentru care aplica, trecand in CV nu face decat sa iroseasca spatiul in CV si timpul angajatorilor.

Foto: Anastasiap83 | Dreamstime.com


Minciunile

Un studiu realizat de CareerBuider, in care 2.000 de manageri de HR au fost intrebati despre greselile memorabile descoperite in CV-uri, acestia au nominalizat minciunile.

De exemplu, un candidat isi trecuse in CV faptul ca fusese fost CEO in compania la care aplica pentru un job, altul sustinea ca este castigator al Premiului Nobel, in timp ce un alt candidat afirma ca a urmat un colegiu care nici nu exista.

Astfel, sfatul specialistilor in resurse umane este acela de a se concentra pe abilitatile pe care le au, nu pe cele care nu exista.

Foto: Shao-chun Wang | Dreamstime.com


Textul inghesuit si prea mult enumerari

In CV nu este indicat sa folosesti caractere mici si sa scrii inghesuit, iar spatiile albe trebuie utilizate cat mai mult.

De asemenea, de evitat sunt si enumerari cu "bullet", acestea putand fi folosite doar pentru a enumera chestiile cu adevarat interesante.

Foto: Andrei Krauchuk | Dreamstime.com


Activitatile din timpul liber

Specialistii in resurse umane nu recomanda candidatilor sa adauge in CV detalii legate de familie, de calatorii sau despre activitati din timpul liber.


Referintele

In ceea ce priveste referintele, angajatorii care doresc astfel de informatii le vor solicita. Iar atunci cand este cazul, candidatii ar trebui sa anunte anterior pe cei care le pot oferi referinte.

Foto: Baranq, Shutterstock.com


Format text inconsecvent

Formatul CV-ul este la fel de important precum continutul sau.

Specialistii in piata muncii sustin ca cel mai bun format este cel care il ajuta pe angajator sa iti "scaneze" cat mai usor CV-ul si, in acelasi timp, sa observe calificarile si telurile.

Ideal este ca atunci cand alegi un format, sa il pastrezi in intreg CV-ul.

Foto: joingate, Shutterstock


Pronume personale

Un curriculum vitae nu ar trebui niciodata sa includa cuvintele "eu", "mie", "ea" sau "al meu".

"Nu iti scrie CV-ul la persoana intai sau a treia. Se intelege de la inceput ca tot ce apare in CV este despre tine si despre experienta", a explicat Tina Nicolai, coach de business.

Foto: Antonio Guillem | Dreamstime.com


Adrese de e-mail ciudate

Daca inca folosesti o adresa veche de e-mail, de genul iubitoruldebere123@gmail.com sau tipadraguta@yahoo.com, la momentul angajarii este cazul sa ti-o schimbi.

De altfel, dureaza foarte putin sa iti pui o denumire decenta, plus ca e gratuit.

Sursa foto: Shutterstock: GaudiLab


Mai mult de 15 ani de experienta

Daca incluzi in CV detalii de joburi pe care le-ai avut inainte de anul 2000 risti sa pierzi interesul angajatorului, sustin specialistii in resurse umane.

Cea mai relevanta experienta este cea din ultimii 15 ani, aceasta fiind perioada asupra careia angajatorii trebuie sa acorde toata atentia.

Foto: Potstock, Shutterstock


Informatii despre salariu

Unele persoane obisnuiesc sa includa informatii legate de tarifele pe care le practica, insa specialistii in piata muncii spun ca acest lucru nu este necesar si poate sa transmita mesaje gresite.

De asemenea, obiectivul pe care un candidat il are legat de salariu nu ar trebui sa apara in CV.

Foto: pathdoc, Shutterstock


Motivul pentru care ai plecat dintr-o companie

De multe ori, candidatii se gandesc ca daca explica motivele pentru care au plecat dintr-o functie in CV isi cresc sansele la angajare.

Pe de alta parte, specialistii in resurse umane spun ca aceasta gandire nu este potrivita, informatia fiind irelevanta, acest lucru putand fi discutat in timpul interviului fata in fata.

Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com


O explicatie a motivului pentru care vrei jobul

Daca vrei sa ii arati angajatorului motivele pentru care iti doresti jobul respectiv, te poti folosi de scrisoarea de intentie sau o poti face la interviul fata in fata.

CV-ul tau nu trebuie sa contina explicatii legate de motivele pentru care te-ai potrivi pozitiei sau de ce iti doresti jobul. Abilitatile si calificarile tale sunt elementele care ar trebui sa faca acest lucru pentru tine, iar daca nu se intampla acest lucru, fie CV-ul tau nu este corect intocmit, fie jobul nu ti se potriveste.

Foto: gaufilab, Shutterstock




Citeste si