9 Octombrie 2018

Studiu BestJobs: Un sfert dintre angajatori recruteaza studenti pana la finalul anului



Unul din patru angajatori romani intentioneaza sa recruteze studenti in perioada octombrie-decembrie 2018, arata cel mai recent studiu efectuat de BestJobs. Cele mai multe job-uri vor fi in customer service, logistica si productie, vanzari, marketing si comunicare, inginerie si IT.

Jumatate dintre angajatori estimeaza ca vor scoate la concurs pana la 10 pozitii noi pentru care vor recruta exclusiv studenti pana la finalul anului, iar alti 23%, intre 10 si 20 de pozitii noi pentru studenti, conform studiului desfasurat de BestJobs.

Pentru fiecare pozitie deschisa, companiile cauta sa angajeze intre 1 si 5 studenti, iar cele mai multe job-uri vor fi in domenii precum customer service (25%), logistica si productie (16%), vanzari (10%), marketing si comunicare (8%), dar si domenii mai complexe, precum inginerie (9%) si IT (9%).

"Pe o piata a fortei de munca tot mai saraca in specialisti, recrutarea de studenti reprezinta o solutie care aduce multiple avantaje pe termen lung. In primul rand, ei vor dobandi abilitati practice inca de pe bancile facultatii si astfel vor avea aptitudinile necesare dupa absolvire. Tinerii sunt dornici sa invete, sunt deschisi la nou si au o putere de adaptare foarte ridicata. In plus, competentele lor digitale sunt mult mai ridicate decat la generatia anterioara, ceea ce reprezinta iar un avantaj, intr-un mediu economic tot mai tehnologizat", a declarat Madalina Dan, Clients Manager in cadrul BestJobs.

Recrutarea studentilor vine, insa, si cu dezavantaje: interesul lor fluctuant pentru un anumit domeniu sau angajator, lipsa maturitatii care sa duca la asumarea unor decizii profesionale, ceea ce poate conduce la o reticenta din partea companiilor de a-i recruta.

In ceea ce priveste formarea profesionala a noilor candidati, cele mai multe companii (60%) aleg sa le ofere angajatilor studenti training-uri cu specialisti din cadrul companiei, in timp ce 16% ofera cursuri de specializare mai complexe, in afara companiei. Doar 1% dintre angajatori ofera angajatilor lor oportunitati de a-si completa studiile cu programe de masterat, doctorat sau cursuri de management platite.

Studentii vor program flexibil si salarii de pana la 3.000 de lei

Chiar daca angajatorii isi doresc forta de munca tanara, acestia nu sunt dispusi sa ofere neaparat un program de lucru flexibil celor care vor totusi sa-si continue studiile. Cei mai multi angajatori (62%) spun ca recruteaza studenti pe un program de lucru full-time si doar 19% dintre companii mentioneaza un program flexibil sau part-time (19%).

Cei mai multi angajatori (44%) spun ca pretentiile salariale ale studentilor variaza intre 2.000 si 3.000 de lei pentru un job full-time si fara experienta anterioara in domeniu. Alte 36% dintre companii declara ca studentii asteapta salarii cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei.

Despre pachetul salarial oferit candidatilor studenti, peste jumatate dintre angajatori (51%) spun ca acesta este la acelasi nivel cu pachetul salarial al unui angajat cu o pozitie similara, dar cu studiile finalizate. In acelasi timp, 19% dintre companii spun ca ofera un salariu cu pana la 10% mai mic studentilor, in timp ce 13% ofera chiar si cu 25% mai putin decat in cazul unui angajat cu studii finalizate.



Citeste si