10 Aprilie 2019

Ce bonusuri primesc angajatii, in functie de limba straina pe care o cunosc



Cele mai cautate si bine platite limbi straine pe piata muncii sunt cele din tarile nordice, urmate de poloneza si ceha, potrivit unui studiu realizat de Mercer Marsh Benefits. Pentru cunoasterea acestora, organizatiile din BPO (business process outsourcing) si SSC (shared service center) ofera cele mai mari bonusuri.

Companiile din BPO si SSC au politici diferite de atragere a talentelor in functie de limba straina pe care o cunosc. Una din zece companii aplica o politica diferentiata de acordare a acestui tip de beneficiu in functie de orasul in care angajatii isi deruleaza activitatea. O treime dintre companiile care au furnizat informatii pentru studiul Mercer Marsh Benefits afirma ca au practici diferite in functie de nivelul solicitat de cunoastere al limbii straine.

Studiul a indicat existenta a 3 tipuri diferite de compensatii pentru vorbitorii de limbi straine: aproape jumatate dintre companiile chestionate ofera o suma fixa in plus fata de salariul de baza, un sfert dintre acestea acorda o suma fixa pe care o includ in salariul de baza, in timp ce restul ofera beneficiul sub forma de procentaj din salariul de baza.

Cunoasterea limbii franceze este recompensata de peste 70% dintre companiile care au participat la studiu. In ordine, in functie de procentajul companiilor care acorda bonus pentru cunoasterea lor, limbile straine cele mai cautate sunt: germana (64%), spaniola (52%), italiana (50%), poloneza si rusa (48%), ceha (40%).

Din perspectiva bonusurilor incasate de angajatii din Bucuresti, un cunoscator al limbii daneze poate obtine minimum 2.000 de lei in plus la salariu, iar un vorbitor de olandeza sau de suedeza, minimum 1.600 de lei, in timp ce pentru un cunoscator de ceha sau de poloneza, bonsurile acordate suplimentar pot incepe de la 1.500 de lei. Toate valorile mentionate sunt in sume brute.



Citeste si