14 Martie 2020

TOP: Cele mai expuse joburi la CORONAVIRUS



Pentru că și în vremuri de epidemii și pandemii viața trebuie să își continue cursul, iar munca este un element extrem de important în această ecuație, mulți dintre angajatori au luat măsuri, precum instituirea muncii de acasă. Sunt însă și meserii în care acest model nu poate fi aplicat, iar angajații din aceste profesii se numără printre cei mai expuși la o răspândire a bolilor și infecțiilor. Iată o listă cu cele mai periculoase meserii, în vreme de epidemie.

Personalul medical

Personalul medical, precum asistentele, medicii de familie, medicii generaliști, specialiștii în boli respiratorii, precum și cei din alte specializări domină topul joburilor cu cea mai mare rată de expunere la boli și infecții.

Specialiștii din domeniul medical au joburi care le cer să lucreze in imediată apropiere cu o mulțime de alte persoane, ceea ce crește riscul expunerii la boli, scrie Business Insider.

Și în cazul pandemiei de coronavirus, personalul din unitățile medicale riscă o imensă expunere la îmbolnăvire.

Foto: Shutterstock


Personalul de interven?>ie rapid?

Pompierii, tehnicienii medicali de urgență, șoferii ambulanței și polițiștii sunt printre cei care au cele mai mari șanse să se afle în primele linii ale unui focar.

Ca și profesioniștii din domeniul medical, primii respondenți riscă să aibă un risc ridicat de expunere la boli și infecții. Polițiștii, pompierii și paramedicii de pe ambulanțe sunt, de asemenea, pe lista de locurilor de muncă în care este necesar lucrul direct cu publicul, ceea ce se traduce într-o interacțiune directă cu o mulțime de oameni în fiecare zi și o expunere mare la boli și infecții.

Foto: Agerpres


Muncitorii din servicii

Persoanele care produc și servesc mâncare, livrează bunuri și vând în magazinele de vânzare cu amănuntul s-ar putea confrunta cu efecte grave ale unui focar de coronavirus.

De asemenea, curierii și poștașii sunt pe lista ocupațiilor care se confruntă cu expunerea la boli și infecții.

Totodată, frizerii, lucrătorii fast food, kinetoterapeuții, antrenorii de sport și manichiuristele lucrează cu toții în apropierea fizică de clienții și colegii lor.

Și vânzătorii, lucrătorii de pe posturile de concierge, chelnerii din restaurante și casierele din retail lucrează direct cu publicul, ceea ce generează automat o expunere majoră la cei posibil infectați cu coronavirus.

Foto: Shutterstock


Lucr?torii cu joburi foarte pu?>in flexibile

O mulțime de companii, chiar foarte mari, iau măsuri împotriva coronavirus, iar una dintre acestea este încurajarea muncii de acasă, pentru a reduce răspândirea virusului.

Însă nu toate joburile au această flexibilitate.

Marissa Baker, profesor la University of Washington Environmental & Occupational Health Sciences, spune că muncitorii care nu au opțiunea de a lucra de acasă vor avea de luat decizii dificile ”Rămân acasă dacă simt că mă îmbolnăvesc sau merg la muncă pentru a primi salariu? Ce voi face dacă se închide școala celui mic, îmi permit să rămân acasă?”

Multe dintre locurile de muncă din sectorul serviciilor menționate anterior, cum ar fi personalul restaurantelor și lucrătorii din fast-food, precum și alte câteva ocupații ale asa-numiților blue collar, cum ar fi însoțitorii de transport, cu excepția celor din avioane și lucrătorii din materiale textile, au decizii dificile de înfruntat.

Lucrătorii din aceste ocupații se pot confrunta cu multe tipuri de riscuri și s-ar putea să nu aibă resursele sau sprijinul necesar al angajatorilor în fața unei epidemii.

Foto: Shutterstock


Personalul din avia?>ie

Avioanele sunt spații închise cu mulți oameni care împart același loc, astfel că reprezintă un loc de muncă care poate contribui la răspândirea unui virus precum COVID-19. Iar industria aeriană este mereu expusă la o încetinire a activității în cazul unei epidemii.

Însoțitorii de zbor și piloții companiilor aeriene au joburi care presupun să lucreze în apropierea fizică imediată a altor persoane. Ei sunt astfel în rândul personalului cu risc mare de expunere la boli și infecții.

Foto: Shutterstock


Actorii, dansatorii ?(TM)i al?>i interpre?>i

Coregrafii, dansatori, actorii și cântăreții au profesii care le cer să lucreze în apropierea colegilor. Această apropiere este favorabilă condițiilor în care o boală extrem de infecțioasă precum coronavirusul s-ar putea răspândi rapid.

Ocupații ca acestea implică, de asemenea, mult contact cu publicul larg, crescând din nou riscul de expunere.

Foto: Shutterstock




Citeste si