7 Iulie 2021

Mai puțină muncă la negru: Meșterii români care lucrează cu ziua vor fi impozitați



Pe masa ministerului Muncii se discută un proiect care încearcă să elimine munca la negru din România, prin fiscalizarea muncitorilor casnici. Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, electricienii, instalatorii, grădinarii, șoferii personali sau alți muncitori și meșteri care lucrează „cu ziua” ar putea fi impozitați.

39% din populația din România este inactivă în câmpul muncii, potrivit datelor de la INS. Ministerul Muncii estimează că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător.

Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie.

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Plata muncitorilor care lucrează cu ziua se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM). Valoarea unui tichet va fi de 15 lei și va conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care vor permite individualizarea și urmărirea acestuia. Calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică, notează G4Media.

„Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la nergu”, a mai scris ministrul Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.



Citeste si