19 August 2022

INS: Mai puține locuri de muncă vacante în al doilea trimestru din 2022



În trimestrul II 2022, numărul locurilor de muncă vacante a fost 46,0 mii, în scădere cu 1,3 mii față de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante1 estimată pentru trimestrul II 2022 a fost 0,91%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Comparativ cu același trimestru al anului 2021, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,11 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 6,5 mii, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe activități ale economiei naționale

În trimestrul II 2022, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în:

  • administrația publică (1,84%)
  • distribuţia apei;
  • salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,63%)
  • activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,60%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (11,4 mii locuri vacante), cu o valoare a ratei de 1,04%. Sectorul bugetar a însumat circa 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, 5,3 mii locuri vacante s-au regăsit în sănătate și asistență socială, 5,0 mii locuri vacante în administrația publică, iar 1,2 mii locuri vacante în învățământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activități de servicii (0,24%) și în industria extractivă (0.30%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare, alte activități de servicii, respectiv în industria extractivă (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Trimestrul II 2022 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparație cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante creşteri în administrația publică (+0,12 puncte procentuale), sănătate și asistență socială (+0,11 puncte procentuale),
respectiv în industria extractivă (+0,10 puncte procentuale). Relativ la numărul locurilor de muncă vacante,
acesta a cunoscut cele mai importante creşteri în sănătate și asistență socială și în industria prelucrătoare (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de administrația publică (+0,3 mii locuri vacante).

Cele mai semnificative scăderi, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-0,35 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante) și în informații și comunicații (-0,28 puncte procentuale, respectiv -0,5 mii locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, mare majoritatea a activităţilor economice au cunoscut creşteri ale celor doi indicatori.

Astfel, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în:

  • distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,40 puncte procentuale)
  • intermedieri financiare şi asigurări (+0,36 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cea mai importantă creștere s-a observat în industria prelucrătoare (+3,4 mii locuri vacante).

La polul opus, singurele scăderi, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în administraţia publică (-0,21 puncte procentuale, respectiv -0,7 mii locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială (-0,19 puncte procentuale, respectiv -0,5 mii locuri vacante), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-0,15 puncte procentuale, respectiv -0,02 mii locuri vacante), mai arată datele de la INS.



Citeste si