27 Noiembrie 2023

Salarii jurnalism: Media la nivelul pieței din România este cuprinsă între 700 și 1.200 de euro. În Germania sau în Italia salariul mediu net poate ajunge și la 4.000 de euro



În România, un jurnalist câștigă un salariu mediu net care variază între 700 și 1.200 de euro (aproximativ între 3.497 – 5.964 de lei). Sumele variază în funcție de experiență și responsabilități, dar și de regiunea în care se află jurnalistul. Salariile pentru un jurnalist fără experiență încep de la 600 de euro, potrivit datelor obținute de la platforma de recrutare bestjobs, pe anul 2023.

Cele mai mari salarii încasate de jurnaliștii din România sunt în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Iași. Media salarială în București se situează în jurul sumei de 1.200 euro net pe lună, în timp ce în Cluj și Timișoara, aceasta este cuprinsă între 930-950 euro pe lună, iar în Sibiu și Iași, este între 850-900 euro net pe lună, potrivit informațiilor furnizate de bestjobs, la cererea Wall-Street.ro.

Veniturile din sectorul media sunt puternic corelate și cu oferta de joburi. Astfel, în Capitală avem cea mai mare ofertă pentru specialiștii din domeniu, însă, pe măsură ce ne îndepărtăm de centrul țării, scad atât volumul de joburi, cât și ofertele salariale.

Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs (foto)

În ceea ce privește numărul de internshipuri și de practică pentru candidații aflați la început de drum în jurnalism, numărul acestora a fost unul similar cu cel de anul trecut, adică la aproximativ 30 de anunțuri.

Ce salarii au jurnaliștii din Europa

Dacă ne raportăm la vecinii României, un jurnalist din Ungaria câștigă un salariu mediu net de 2.506 de euro/ luna, în vreme ce în Bulgaria acesta se ridică la 1.870 de euro pe luna, potrivit datelor de la salaryexpert.com.

„Din cercetările noastre, jurnaliștii sunt cel mai bine plătiți în Germania, cu o medie de 4.000 de euro pe lună, Italia, cu 3.000-4.000 de euro și Austria și Anglia, similar. Totuși, în aceste calcule, intră o mulțime de factori, cum ar fi volumul cererii, care poate fi mult mai mare decât în țara noastră sau diversitatea responsabilităților, drept pentru care o comparație nu ar fi tocmai echitabilă. În acest moment, pe bestjobs nu sunt active joburi în Jurnalism cu relocare în străinătate”, a mai precizat Ana Vișian.



Citeste si