28 Octombrie 2008

Angajatii transilvaneni nu sunt motivati la locul de munca



Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Danis Consulting in parteneriat cu conferentiar doctor Gabriel Badescu de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, gradul de motivare al angajatilor din organizatiile transilvanene este mediu sau scazut.

„Intrebati despre nivelul de motivare al angajatilor din organizatie, doar 20% dintre respondenti il considera ridicat. Un segment de 13% dintre respondenti considera ca gradul de motivare al angajatilor din organizatiile din care provin este scazut.” se arata in comunicatul de presa al companiei.

Studiul releva ca in firmele cu pana la 50 de angajati gradul de motivare este perceput ca fiind mai ridicat decat in cazul firmelor mari - cu peste 250 de angajati - unde majoritatea respondentilor percep gradul de motivare ca fiind mediu sau scazut. Raportat la sectoarele de activitate, angajatii din industrie par a fi mai demotivati decat cei din sectoarele de comert si servicii.

Factorii declansatori ai motivatiei salariatilor sunt importanta muncii pe care o realizeaza, oportunitatile de dezvoltare si natura muncii. „Salariul sau alte beneficii financiare a fost considerat de un numar mai mic de respondenti ca fiind foarte motivator”, mai spun realizatorii studiului.

In acelasi timp, principalii factori demotivatori pentru angajati la locul de munca sunt: lipsa oportunitatilor de dezvoltare, stilul de conducere, lipsa feedback-ului din partea angajatorilor si birocratia.

Conform rezultatelor studiului, programul de lucru flexibil si beneficiile nefinanciare ar putea fi aspecte valorizate mai mult de femei decat de barbati. Birocratia, lipsa oportunitatilor de dezvoltare si lipsa oportunitatilor de promovare se pare ca ii afecteaza mai mult pe respondentii barbati.

Cei mai mari factori de stres la locul de munca par a fi legati de lipsa informatiilor relevante sau intarzierea lor, responsabilitati crescute si jocurile de putere din organizatie.
„Relatiile deficitare cu colegii si subordonatii si stilul de conducere al sefului direct sunt factori de stres pentru un numar mai mic de respondenti. De asemenea, ritmul schimbarilor din organizatie este rareori mentionat ca factor de stres de catre respondenti.”, se mentioneaza in comunicat.

Studiul a fost realizat in perioada iulie - august 2008 pe un esantion de 128 de manageri din firme private, din 15 judete din Transilvania.



Citeste si