10 Martie 2009

Topul celor mai scumpe programe de MBA din Romania

Administratorii programelor de tip MBA si-au adaptat cursurile pe fondul crizei economice internationale. Wall-Street va prezinta cele mai scumpe programe de MBA din Romania, unele dintre acestea oferind deja cursuri specializate in management si leadership in conditii ecomomice nesigure.

WU Executive Academy MBA

Taxa de scolarizare: 35.000 de euro

Durata programului:
14 luni, part-time

Numar de studenti: 27 de persoane au trecut de admiterea din 2008, cand s-au inscris 150 de candidati

Profilul candidatului:
Varsta medie: intre 32 si 35 de ani
Experienta medie in munca: intre 9 si 11 ani
Procentaj femei/barbati: 36%/64%

Cerinte aditionale pentru admitere: in cazul in care studentul nu a obtinut diploma de licenta de la alte facultati, una dintre conditiile de admitere o reprezinta promovarea testului GMAT. Testele de limba engleza nu sunt necesare, insa, potrivit reprezentantului WU Vienna, Sabine Zellenberg, cunoasterea limbii engleze este o conditie obligatorie pentu admiterea in program.

Profesori: Cea mai mare parte a corpului profesoral este format din profesori americani care predau la universitati precum Harvard, Thunderbird sau Carlson School, conform lui Zellenberg.

Cursuri in relatie directa cu criza financiara: WU Vienna preda chiar inainte de declansarea crizei cursuri despre mediul de business in conditii economice nefavorabile.

Salariul mediu lunar al unui absolvent: 2.200 de euro




CEU Business School Trans-national MBA

Taxa de scolarizare: 21.000 euro

Durata programului:
15 luni, inainte de 2009 programul durand intre 2 si 2,5 ani.

Numar de studenti:
30 de studenti, doar jumatate dintre cei care candideaza fiind adminsi.

Profilul candidatului

Varsta medie: 32 de ani. Potrivit Dora Surugiu, senior programs manager CEU Business School Romania, varsta cursantilor variaza intre 25 ani si peste 40 de ani.
Experienta medie in munca: 10-11 ani. "Cerinta de admitere este de minim 4 ani, dar ajungem si la 20 de ani vechime in munca", a declarat Surugiu.
Procentaj femei/barbati: 50% - 50% in 2008

Cerinte aditionale pentru admitere: promovarea testului de abilitati GMAT (Graduate Management Admission Test) si a testelor de limba engleza TOEFL, IELTS sau Cambridge.

Procent de promovabilitate: N/A

Profesori: In cadrul CEU Business School activeaza 22 de profesori full-time, la care se adauga inca pe atatia Adjunct Teachers, practicieni care in viata de zi cu zi au un alt job. In ceea ce priveste numarul profesorilor de alta nationalitate, Surugiu afirma ca peste 80% dintre profesorii CE Business School Romania sunt straini. “Diferenta este data de acei profesori care s-au nascut si copilarit sau mers la scoala in Romania, dar care si-au cladit cariera si acum sunt stabiliti in strainatate. In momentul de fata avem doar doi profesori din Romania”, a completat aceasta.

Cursuri in relatie directa cu criza financiara: CEU Business School ofera cursuri in care exista informatii despre criza economica inca din anii trecuti. Pentru a informa cursantii despre diferentele, obstacolele, dar si solutiile pentru a activa pe piata internationala, universitatea a intordus de anul acesta programul Trans-national MBA.







ASEBUSS Executive MBA

Taxa de scolarizare: 21 500 euro, dintre care 2.500 de euro reprezinta costul pentru Proiectul International, desfasurat pe o perioada de 8 luni, in anul al doilea de curs, in paralel cu celelalte discipline ale programului.

Durata programului:
2 ani, desfasurandu-se o data pe saptamana, alternativ vineri si sambata , fiind sustinut in intregime in limba engleza.

Numar de studenti: 75-80 din 90 de candidati care s-au inscris pentru admitere
Profilul candidatului

Varsta medie: 34 de ani.

Experienta medie in munca: 10 ani

Procentaj femei/barbati: 40% - 60%. “Daca la inceputul programului, in 1993, numarul femeilor reprezenta in jur de 25% din totalul cursantilor EMBA, in ultimii ani a crescut la 30%, iar pe ultima serie 2006-2008, chiar 40%. Cursantii si absolventii programului romano-american de Executive MBA sunt atat economisti (50%), cat si ingineri (25%), urmand, in ordinea ponderii, medici (14%), avocati, precum si alte specializari”, a declarat Bianca Ioan, Director Marketing Program Executive MBA, ASEBUSS.

Cerinte aditionale pentru admitere: promovarea testului GMAT cu 50 de puncte din 100.
Procent de promovabilitate: 90-95%, principala cauza de intrerupere a studiilor fiind relocarea datorita jobului, potrivit Biancai Ioan.

Profesori: Echipa are 18 profesori, din care 50% sunt americani. Cursurile desfasurate in Bucuresti sunt sustinute de profesorii romani, iar profesorii americani predau in cadrul cursurilor sustinute in Atlanta.

Cursuri in relatie directa cu criza financiara: Inca din noiembrie 2008 universitatea a adaptat planul de invatamant astfel incat sa cuprinda fenomenele economice recente, respectiv criza economica. “Luam in calcul ca si pe alte discipline sa introducem studii de caz utile in intelegerea acestei etape. De asemenea, avem invitati in cadrul cursurilor oameni de business care vin cu exemple din propriile experiente”, a completat Bianca Ioan.

Salariul mediu lunar al unui absolvent: Conform statisticilor ASEBUSS, cresterile de venituri dupa absolvirea programului provin nu numai din cresterea salariala, dar si din alte beneficii acordate de catre companii sau de businessurile pornite pe cont propriu. Veniturile unui absolvent cresc cu 50% dar pot ajunge si la 200% din remuneratia primita inainte de absolvire.




Executive MBA CITY University of Sheffield

Taxa de scolarizare: 18.300 de euro, dintre care taxa pentru cursuri este de 14 .800 euro (platibila in 5 rate); costul celor 3 deplasari externe ajunge la 2.500 euro, iar cartile se pot obtine pentru 1.000 euro.

Durata programului: 2 ani

Numar de studenti: 70 de persoane, in conditiile in care in anul 2008 au aplicat in jur de 100 de candidati.
Profilul candidatului

Varsta medie: 32 de ani

Experienta medie in munca: 8 ani

Procentaj femei/barbati:
40% - 60%

Cerinte aditionale pentru admitere: nu se cere certificatul pentru testele standardizate GMAT sau TOEFL, dar se cere sustinerea unui test intern administrat la nivelul universitatii.

Procent de promovabilitate: 80%

Profesori: Pentru programul de MBA, profesorii care predau in cadrul universitatii vin din Grecia, S.U.A. si Marea Britanie.

Cursuri in relatie directa cu criza financiara:
Potrivit Alinei Vasile, Country Manager CITY University of Sheffield, universitatea a introdus deja informatii privind criza economica.

Salariul mediu lunar al unui absolvent: 3.000 euro


MBA Open University Business School (OUBS)

Taxa de scolarizare: 15.200 euro

Durata programului:
minimum 2 ani si jumatate, aceasta durata se poate extinde insa datorita caracterului modular al programului, cursantul putand opta pentru finalizarea acestuia intr-o perioada mai mare de timp, in functie de cerintele sale specifice, conform Rodicai Radulescu, director al Business School, CODECS.

Numar de studenti: 220-250 de persoane
Profilul candidatului
Varsta medie: 35 de ani.
Experienta medie in munca: 10 ani, in conditiile in care admiterea in program impune o experienta minima de 3 ani in management

Procentaj femei/barbati: 45% - 55%

Cerinte aditionale pentru admitere: absolvirea testului IELTS sau TOEFL

Procent de promovabilitate:
peste 80% pentru Diploma Profesionala in Management si pentru “Fundamentals of Senior Management”. Rata de promovare este mai scazuta de 80% pentru de cursurile de management strategic din cea de a doua etapa a programului de MBA, potrivit directorului Business School CODECS.

Profesori
: Pentru programul de MBA sunt alocati circa 20-25 tutori straini din partea Open University Business School.

Cursuri in relatie directa cu criza financiara
: CODECS are deja introdus in curricula cursuri precum „Strategie”, „Strategie financiara”, „Marketing-ul intr-o lume complexa” , care, potrivit Rodicai Radulescu, ofera cunostintele si dezvolta abilitatile necesare in perioadele de incertitudine economica.

Salariul mediu lunar al unui absolvent
: intre 2.000-5.000 euro, potrivit Rodicai Maria Radulescu, director Business School – CODECS.




Bucharest School of Management

Taxa de scolarizare: in prezent taxa este de 12.000 de euro, insa din toamna anului 2009 programul va costa 13.500 de euro din cauza introducerii unui proiect de business ce se va desfasura in Canada.

Durata programului:
2 ani

Numar de studenti
: intre 40 si 60 de cursanti

Profilul candidatului
Varsta medie: 33-34 de ani
Experienta medie in munca: intre 5 si 8 ani. Majoritatea candidatilor vin din sectoare de activitate precum cele financiar-bancar, FMCG si IT.
Procentaj femei/barbati: 40% - 60%.

Cerinte aditionale pentru admitere:
promovarea testului GMAT

Procent de promovabilitate:
80-85% dintre studenti reusesc sa obtina diploma MBA

Profesori: Cursurile sunt sustinute de profesori romani si straini, asa incat din cele 23 de cursuri 7 sunt predate de profesori canadieni. Potrivit reprezentantilor universitatii, din anul 2010 numarul profesorilor straini se va mari cu 15%.

Cursuri in relatie directa cu criza financiara: Reprezentantii Bucharest School of Management sustin ca informatii referitoare la criza economica existau deja in cadrul cursurilor clasice, dar ca din anul 2010 se vor introduce noi cursuri focusate pe aceasta problematica.



MBA City University of Seattle

Taxa de scolarizare: aproximativ 9.300 de euro (7.870 euro plus TVA)

Durata programului:
18 luni

Numar de studenti:
intre 40 si 60 de cursanti

Profilul candidatului

Varsta medie: 32 de ani
Experienta medie in munca: 10 ani
Procentaj femei/barbati: 60% - 40%.

Cerinte aditionale pentru admitere: promovarea testului ACCUPLACER sau certificatul TOEFL.

Procent de promovabilitate:
80% termina cu seria la care s-au inscris, restul de 20% finalizeaza cu seriile ulterior lansate, conform declaratiilor Gabrielei Hartescu, deputy director IntercollegeIBS Romania.

Profesori: Cursurile sunt sustinute de 10 profesori de alte nationalitati, restul fiind profesori romani
Cursuri in relatie directa cu criza financiara: Curricula de studiu este cea aprobata si acreditata la CityU de organismele responsabile din SUA. “Fiecare lector, in cadrul cursului, corelat cu tematica abordata, face referire la situatie economica prezenta si analizeaza studii de caz din actualitatea economica mondiala”, a precizat Hartescu.

Salariul mediu lunar al unui absolvent: 2.500 de euro


Nota: Reprezentantii Tiffin University si DeSales University nu au raspuns solicitarilor Wall-Street.






Citeste si