30 Iunie 2009

Marile banci americane cauta in zadar noi CEO



Usa catre ocuparea unui post de executiv la o mare banca americana este larg deschisa, mai ales in urma demiterii unui numar mare de CEO de dinainte de criza, potrivit publicatiei de business The Wall Street Journal.
Insa restristea in cazul crizei creditelor ipotecare, diminuarea la zero a bonusurilor top managerilor si mana lunga a guvernului care detine active ale multor banci tin potentialii candidati la distanta, conform firmelor de recrutare si executive search.

“Nu exista in acest moment nici o oferta atractiva pentru un posibil CEO in industria financiar – bancara”, a comentat Peter D. Crist, managing partner al unei companii de executive search, citat de WSJ.

In randul primelor 2.500 de companii financiare din lume, aproape 18% dintre CEO si-au pierdut slujba in 2008, 50% dintre acestia fiind concediati de actionariat, arata un studiu al firmei de consultanta in management Booz & Co.

Mai mult, studiul indica o tendinta de ancorare in post a majoritatii CEO, fapt ce face aproape imposibil acoperirea cererii semnalate de companiile financiar-bancare.

Numarul demisiilor din top management au scazut cu 0.5 % in America de Nord si cu 1.6% in Europa de Vest in anul 2008, fata de 2007. Plecarile avand la baza neintelegeri intre CEO si actionariat au scazut procentual cu 0.3 si 0.2% pe continentul nord-american, respectiv Europa Occidentala.

De exemplu, una dintre persoanele apropiate echipei de conducere a Bank of America sustine ca perspectiva de a angaja un nou CEO este aproape inexistenta. “Sa fim seriosi. Nu exista nimeni pe piata care sa se inhame la un asemenea post”, a declarat sursa, citata de WSJ.

In cazul Citigroup, o alta mare companie financiara, Jerry Grundhofer, 64 de ani, fostul director executiv al bancii U.S. Bancorp si reprezentantul Guvernului American in Citi, ar putea deveni succesorul lui Vikram Pandit, fostul sef al grupului.

Insa Grundhofer pare nemultumit de oferta salariala si de pachetul de beneficii, aratandu-se reticent in privinta preluarii Citigroup, detinuta acum in proportie de 34% de catre statul american.

Companiile financiar-bancare americane cauta sefi si pentru AIG, Hartford Financial Group, sau pentru gigantul creditor Freddie Mac. Multe dintre numele de pe lista potentialilor CEO au disparut in decurs de un an iar acum, spun recruiterii, in plin dezastru financiar, nimeni nu accepta responsabilitatea de a redresa o companie pe o piata instabila, mai ales cand nu beneficiaza de salariu si compensatii pe masura efortului.




Citeste si