8 Decembrie 2009

Cati angajatori vor mai recruta in 2010: Piata fortei de munca isi continua agonia



Mai mult de un sfert dintre companiile de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare in primele trei luni ale anului 2010, in timp ce doar 15% dintre angajatori intentioneaza sa creasca volumul angajarilor, potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca pentru primul trimestru al anului viitor. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 754 de angajatori din Romania.
Astfel, din totalul respondentilor, 58% sustin ca nu vad nici o schimbare semnificativa in primul trimestru al anului 2010, comparativ cu ultimele trei luni ale acestui an.

Previziunea neta de angajare pentru primul trimestru al lui 2010 se mentine la aceleasi cote de pesimism ca si cea din ultimele trei luni ale acestui an, la -11%, in scadere cu patru procente fata de inceputul anului in curs. Astfel, Romania ocupa ultima pozitie din UE in ceea ce priveste prognosticul de angajare in 2010, la egalitate cu Irlanda si Spania.

Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul celor care estimeaza ca vor reduce recrutarile.

Astfel, angajatorii din sase regiuni ale tarii anticipeaza valori negative in ceea ce priveste activitatea de angajare pentru primele trei luni ale 2010. Cei mai pesimisti sunt angajatorii din sud-est si Moldova, unde previziunile de angajare sunt de -21%, respectiv -19%. La polul opus, optimistii se regasesc in Banat, cu o previziune pozitiva de +2%, si in Oltenia, unde se intrevede o stagnare in activitatea de angajare.

Oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unei slujbe sunt, de asemenea, negativiste, sudul fiind cel mai sarac in oferte – previziune de angajare de – 16% - urmat de centru, cu o perspective de -14%.

Studiul indica faptul ca piata fortei de munca va ramane stabila pe parcursul primelor trei luni, pentru angajatii in functie, dar prezinta putine oportunitati pentru cei in cautarea unei slujbe.

Cele mai putine sanse de angajare sunt in domeniile HoReCa si constructii, cu o previziune sumbra de -16, respectiv –29%. In schimb, cei din sectoarele finante, asigurari si servicii imobiliare se pot astepta la o crestere a ritmului de angajare in urmatorul trimestru.

„Asa cum a fost cazul ultimului trimestru, prudenta domina previziunile angajatorilor si in urmatorul trimestru. Avand in vedere ca cererea pentru produsele si serviciile multor companii continua sa scada, angajatorii vor ramane in continuare foarte selectivi in procesul de angajare. In acest context economic, dificultatea gasirii unui loc de munca va ramane ridicata, existand acum mult mai multi candidati care concureaza pentru o pozitie disponibila”, afirma Camelia Stanculescu (foto), general manager al Manpower Romania, una dintre cele mai importante companii de HR pe plan local.

Stanculscu sustine ca, in urma rezultatelor studiului la nivel global, anul 2010 poate aduce o schimbare favorabila a trendului de reducere a locurilor de munca din ultimele trei trimestre in Romania.




Citeste si