16 Noiembrie 2010

Cum sunt discriminate femeile pe piata fortei de munca din Coreea de Sud



“Stii ca trebuie sa dai totul pentru a deveni prezentatoare TV?” Cuvintele anterioare l-au costat pe Kang Yong-seok, parlamentar sud-coreean, functia de membru in Marele Partid National, scrie The Economist.

Insinuarea lui ca o femeie ar trebui sa se culce cu o anumita persoana pentru a-si face loc intr-o pozitie de top in televiziune i-a facut de ras pe colegii parlamentarului si a generat o intreaga dezbatere in ceea ce priveste egalitatea sanselor la reusita intre femeile si barbatii din Coreea de Sud.

Sud-coreencele castiga, in medie, cu 37% mai putin decat barbatii. De asemenea, femeile din Coreea de Sud trebuie sa faca fata presiunilor de a renunta la job cand sunt insarcinate. Astfel, dezvoltarea unei cariere pe termen lung are de suferit. Totodata, multe dintre companiile din Coreea de Sud nu au nicio femeie intr-o pozitie executiva.

Acest lucru, subliniaza The Economist, creeaza a oportunitate evidenta. Daca talentul feminim este subevaluat, inseamna ca este usor de gasit, la un pret relativ scazut. Prin urmare, firmele care angajeaza femei vor putea obtine un avantaj competitiv pe viitor. Exista si un tip de angajator care profita exact de pe urma femeilor talentate din Coreea de Sud.

Jordan Siegel, profesor la Harvard Business School afirma ca multinationalele recruteaza un numar foarte mare de femei sud-coreence educate.

In Coreea de Sud, daca se creste proportia femeilor dintr-o organizatie cu 10% si impactul asupra valorizarii activelor avanseaza cu 1%, estimeaza Siegel.

Doar 60% din femeile sud-coreence, in varsta de 25-64 de ani, care au absolvit o facultate, sunt active pe piata locala a fortei de munca.

Procentul este cel mai mic dintre toate femeile educate din tarile incluse in Organizatia pentru Cooperare si Dezvolare Economica (OCDE).

Lucrurile s-ar putea schimba in viitor avand in vedere ca numarul casatoriilor si ratele fertilitatii s-au redus in ultimii ani. Daca in 1980 erau 10,6 casatorii la 1.000 de oameni, anul trecut s-au inregistrat doar 6,2 casatorii.



Citeste si