16 Mai 2011

Maria Grapini: Iesirea din recesiune nu are loc fix pe 13 mai. Este o zi cu ghinion pentru Boc



Maria Grapini, presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex si presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), sustine ca o iesire practica din recesiune nu este reprezentata de publicarea unor date statistice, ci de recapatarea increderii in sistem, in cei care ne conduc sau prin reluarea angajarilor.

Iesirea din recesiune nu are loc fix la ora 10.00, pe 13 mai, intr-o zi de vineri. Iesirea din recesiune este mult mai complexa. Este necesara o crestere mai consistenta a economiei, de la 1% in sus”, afirma Maria Grapini (foto).

Presedintele CA al Pasmatex a participat la Constanta la un seminar alaturi de alti investitori, iar mesajul primit din partea acestora nu este unul optimist.

“Mesajul iesirii din recesiune nu a ajutat in randul intreprinzatorilor, intrucat nu stim la ce sa ne mai asteptam, nu stim ce costuri de operare vom avea pana la finalul anului, ce taxe se vor scoate sau introduce”, explica Grapini.

Din punctul sau de vedere, anuntul de astazi a fost unul politic, realizat in apropierea altui eveniment de importanta pe scena politica. “Ma tem sa nu intram si mai tare in recesiune, ca urmare a efectelor unor masuri prost luate sau care nu au fost luate deloc sau din cauza intaririi monedei nationale, care i-ar putea afecta pe exportatori”, declara Maria Grapini.

Intrebata despre modul in care se pragateste pentru perioada post-criza, Grapini a raspuns prompt. “Sporind prudenta”. Oficialul Pasmatex a adaugat ca a inghetat investitiile intr-o noua unitate de productie pe care o avea in plan pentru acest an, a sistat achizitia de noi masini si implicit nu a mai recrutat noi angajati.

“Saptamana aceasta proprietarul unei fabrici de incaltaminte mi-a spus ca se gandeste sa isi mute productia in Serbia in conditiile in care ii sunt oferite diferite avantaje, printre care si suma de 700 de euro pentru fiecare nou angajat. Aici in Romania are 105 angajati. Toate aceste decizii duc in cele din urma la diminuarea veniturilor la bugetul de stat”, explica Grapini.

Principala sa ingrijorare consta in riscul unui blocaj la nivel national, in conditiile in care Romania a acumulat datorii foarte mari si nu sunt cunoscute modalitatile in care le va achita. “Se creeaza astfel o spirala a indatorarii. Nu vad iesire pe termen scurt, vad o paralizare a economiei nationale, pe termen lung, ce ne va costa ani de zile”, spune Maria Grapini.



Citeste si