26 Mai 2011

Romania, codasa la investitiile in cercetarea si dezvoltarea de medicamente



Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in privinta investitiilor in cercetarea si dezvoltarea de medicamente, cu 5 euro/cap de locuitor, la mare distanta de Danemarca – 190 euro, Belgia – 170 euro sau Suedia – 80 euro, potrivit unui raport comandat de Parlamentul European si publicat recent.

Alaturi de Romania, la baza clasamentului se afla Portugalia, cu investitii de 15 euro/cap de locuitor, si Grecia, cu 17 euro/capita, potrivit celor mai recente date, aferente anului 2008.

Investitiile in cercetarea si dezvoltarea de medicamente se reflecta in introducerea pe piata de noi medicamente, denumite originale. Spre deosebire de alte state europene, medicamentele care le copiaza pe cele originale – genericele – au o penetrare mai buna pe piata, cu o cota de piata de 64% in volum si 24,2% in valoare in 2010. In aceste conditii, consumul de medicamente generice pe plan local este cu 22,4% mai mare fata de media europeana.

“Raportul realizat pentru Parlamentul European semnaleaza ca in tarile mai dezvoltate ale Uniunii exista o problema de echilibru intre incurajarea inovatiei si limitarea cresterii costurilor de sanatate. Industria farmaceutica este identificata ca fiind unul dintre cei mai mari investitori in cercetare si dezvoltare din Europa, cu peste 600.000 de angajati de inalta calificare si peste 26 de miliarde de euro investiti anual”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Cheltuielile per capita pentru cercetarea si dezvoltarea de medicamente in 2008


*Datele pentru Austria, Cipru, Danemarca, Franta, Olanda, Romania si Slovenia sunt pentru anul 2007.

Sursa: Raportul "Diferente de costuri si acces la produsele farmaceutice in UE" - 2011.



Citeste si