19 Ianuarie 2012

Petrom confirma producerea unor defectiuni la termocentrala de la Brazi



OMV Petrom (SNP) a anuntat miercuri ca au avut loc unele defectiuni la termocentrala de la Brazi, confirmand astfel informatia transmisa de Mediafax cu privire la situatia de la termocentrala.

"Desi constructia centralei electrice Brazi a fost finalizata cu succes, inainte de sfarsitul anului 2011, testele finale au fost intrerupte de factori externi de ordin tehnic. In prezent se deruleaza operatiunea de curatare a unor echipamente auxiliare ale centralei, a conductei de alimentare cu gaze si a statiei de masurare a gazelor", se arata intr-un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Defectiunile au aparut cand testele erau aproape de final.

Surse din sistemul energetic au declarat marti pentru Mediafax ca termocentrala de la Brazi va fi pusa in functiune probabil in luna mai, cu o intarziere de aproximativ o jumatate de an, din cauza unor defectiuni. Potrivit surselor, conducta de gaz care alimenteaza centrala a fost curatata, moment in care in unele instalatii ale centralei a intrat apa, astfel ca a fost necesar ca echipamentele sa fie demontate si curatate.

Petrom nu precizeaza in comunicatul transmis miercuri cand va fi pusa in functie termocentrala.

Compania mentioneaza ca pana la aparitia defectiunilor proiectul a progresat conform planului, atat in ceea ce priveste termenele, cat si bugetul.

"Compania se va concentra in continuare asupra acestui proiect strategic, care va contribui la securitatea aprovizionarii cu energie a Romaniei, si va depune toate eforturile in vederea reluarii testelor finale in cel mai scurt timp posibil", se mai arata in comunicat.

Constructia termocentralei a inceput in 2009, valoarea investitiei fiind de 500 milioane de euro.

Termocentrala are o putere instalata de 860 MW, comparabila cu un reactor nucleare al centralei de la Cernavoda, si se estimeaza ca va acoperi 8% din productia de electricitate la nivel national.

OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care are 51,01% din actiuni.

Statul roman are, prin Ministerul Economiei, 20,64% din titlurile companiei. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursa.

Pretul actiunilor OMV Petrom a crescut cu 2,05% in sedinta bursiera de marti, la 0,298 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 16,879 miliarde lei (3,9 miliarde euro).



Citeste si