7 Mai 2012

Vanzarile de ciment ale Lafarge Romania au crescut in primul trimestru



Volumul vanzarilor de ciment ale grupului francez Lafarge in Romania a urcat cu 1% in primul trimestru, iar compania a inregistrat o evolutie pozitiva a livrarilor si pe segmentele de agregate si betoane.

"Romania a inregistrat volume pozitive pe toate segmentele, cu volumul vanzarilor de ciment in crestere cu 1%", potrivit raportului financiar al grupului, potrivit Mediafax.

In Europa Centrala si de Est, situatia din piata a continuat sa se imbunatateasca in primul trimestru, dar conditiile meteo nefavorabile din unele tari au afectat nivelul activitatii din sectorul materialelor de constructii.

Polonia a fost puternic afectata de vremea nefavorabila si reducerea lucrarilor la diverse proiecte, in timp ce pe piata din Rusia a crescut puternic, cu un avans al volumului vanzarilor de ciment de 15%.

In total -ciment, agregate si betoane- valoarea vanzarilor din Europa Centrala si de Est a avansat cu 1%, de la 179 milioane de euro in primul trimestru al anului trecut la 181 milioane de tone.

Grupul se asteapta la o crestere de 3-6% a cererii pe piata cimentului din regiune si la un avans de 2-5% in cazul Romaniei.

Pierderea operationala (EBITDA) in Europa Centrala si de Est s-a situat la 14 milioane de euro in primul trimestru, fata de un rezultat negativ de 9 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, ca urmare a declinului volumelor si costurilor mai ridicate, compensate partial de preturile mai mari.

La nivel de grup, vanzarile Lafarge au urcat cu 5%, la 3,35 miliarde de euro, sustinute de cerere si evolutia preturilor pe pietele emergente, precum Maroc si Brazilia. Profitul operational a urcat cu 8%, la 516 milioane de euro.

Lafarge este prezent in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Grupul a vandut anul trecut divizia de gips catre Etex, care a preluat astfel si operatiunile din Romania. Pe piata locala, principalii concurenti ai Lafarge sunt HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).



Citeste si