10 Mai 2012

Vanzarile Holcim au scazut cu 6,7% in T1



Volumul vanzarilor de ciment si clincher ale Holcim Romania a scazut cu 6,7% in primul trimestru din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, iar preturile s-au diminuat cu 1,6%, a anuntat grupul elvetian Holcim, scrie Mediafax.

In Europa de Sud-Est, reducerile de cheltuieli in sectorul public au avut impact negativ asupra proiectelor de infrastructura. Holcim a consemnat scaderi ale volumelor de vanzari pe cele mai multe piete din regiune, se arata in raportul financiar al grupului.

Vanzarile de agregate au urcat in Cehia, iar cele de beton preparat in Ungaria, Croatia si Romania.

Holcim, al doilea mare producator de ciment la nivel mondial, detine in Romania doua fabrici de ciment, la Alesd si Campulung, o statie de macinare la Turda, 18 statii ecologice de preparare a betoanelor, cinci statii de agregare, doua statii de lianti speciali, precum si terminale de ciment la Bucuresti si Turda.

La nivel de grup, vanzarile au urcat cu 2,2%, la 4,76 miliarde de franci, peste asteptarile analistilor de 4,7 miliarde de franci. In Europa, insa, vanzarile de ciment, agregate, beton preparat si asfalt au scazut cu procentaje de peste 10% in mai multe tari, afectand puternic profitul net, potrivit Reuters.

Castigul net atribuibil actionarilor a fost de zece milioane de franci elvetieni, mult sub asteptarile de 41,2 milioane de franci ale analistilor.

"Iarna grea a oprit temporar in februarie multe santiere in Europa de Vest si in estul continentului", potrivit unui comunicat al grupului.

Producatorii de ciment, industrie cu un consum ridicat de energie, se confrunta cu costuri ridicate la combustibili, precum carbune, motorina si petrol, folositi in cantitati mari in procesul de productie. De asemenea, costurile cu electricitatea pentru procesul de productie sunt ridicate.

Holcim a afirmat ca a reusit sa compenseze cresterea costurilor prin preturi mai mari, cu exceptia Africii si regiunii Orientului Mijlociu. Grupul, la fel precum competitorul francez Lafarge, a notat o aparenta stabilizare a costurilor energiei si transporturilor.

Rivalii europeni Lafarge si HeidelbergCement, principalii competitori ai Holcim si pe piata romaneasca, intentioneaza, de asemenea, sa creasca preturile pentru a compensa costurile la energie.

Grupul elvetian, care inregistreaza cea mai mare parte a vanzarilor pe pietele emergente, a prognozat cresterea cererii pentru materiale de constructii in Asia, America Latina, Rusia si Azerbaidjan in 2012. Holcim se asteapta la o revenire a cererii si in America de Nord.



Citeste si