31 August 2012

Francezii de la Filasa au proiecte de productie a energiei eoliene de 3 mld. euro in Romania



Grupul francez Filasa are in derulare in Romania proiecte de productie a electricitatii in parcuri eoliene de peste 2.000 MW, care ar presupune o investitie de aproximativ 3 miliarde de euro, si intentioneaza sa intre si pe zona productiei de energie fotovoltaice, cu proiecte totale de 300 MW.

Filasa a inceput anul trecut lucrarile la primele parcuri eoliene din Romania, in judetul Suceava. Proiectele din Suceava totalizeaza o putere instalata de peste 500 MW, cu o investitie evaluata initial la 780 milioane de euro, relateaza Mediafax.

"Intre timp, am reevaluat proiectele din Suceava, la aproximativ 1 miliard de euro", a declarat joi directorul general al Filasa, Bernard Esquirol, la inceperea lucrarilor la proiectele din judetul Braila.

Investitia de 3 miliarde euro este comparabila cu costul de 4 miliarde euro al constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, care ar urma sa aiba o putere totala de 1.400 MW. In Romania functioneaza in prezent centrale eoliene de aproape 1.400 MW, echivalentul puterii instalate a celor doua reactoare nucleare functionale de la centrala de la Cernavoda.

Filasa a preluat la inceputul acestui an trei proiecte eoliene in judetul Braila, cu o capacitate de 400 MW, iar in prezent intentioneaza sa dezvolte zece parcuri eoliene in judetele Braila si Buzau, cu o putere totala de 897 MW.

Investitia in parcurile din Braila si Buzau este estimata la 1,35 miliarde de euro.

"Speram sa obtinem toate autorizatiile pana anul viitor. (...) Ne vom recupera investitia din Braila si Buzau in cinci ani", a adaugat Esquirol.
De asemenea, Filasa are alte proiecte de parcuri eoliene in judetul Caras-Severin, cu o putere instalata de aproape 700 MW.

Potrivit lui Esquirol, proiectele eoliene din Romania ale companiei franceze sunt putin intarziate din cauza schimbarii furnizorului de turbine, compania daneza Vestas.

"Suntem in discutii cu alti furnizori de turbine, respectiv Siemens si Alstom. (...) Toate turbinele eoliene din Romania vor produce la capacitate maxima in 2017", a adaugat Esquirol.

El a aratat ca finantarea investitiilor va fi asigurata alaturi de un fond de investitii, fara sa precizez numele acestuia, impreuna cu care va opera parcurile eoliene.

Pe langa proiectele de productie a energiei in centrale eoliene, Filasa vizeaza si investitii in parcuri de productie a energiei fotovoltaice, cu o capacitate de 300 MW. Panourile solare care ar compune aceste parcuri fotovoltaice ar acoperi o suprafata de 1.200 de hectare.

Potrivit datelor Institului National de Statistica, in primele sase luni ale anului in curs productia totala de electricitate la nivel national a fost de 30,4 TWh, asigurata in proportie de 4% de centralele eoliene, care au generat 1,2 TWh de electricitate.

In 2011 centralele eoliene au asigurat 1,4% din productia de electricitate, respectiv 0,9 TWh, in timp ce la nivel national productia fost de 60,2 TWh.



Citeste si