24 Octombrie 2012

Producatorii de energie verde vor primi licente provizorii pentru contracte directe



ANRE va acorda producatorilor privati de energie regenerabila licente provizorii pentru a tranzactiona electricitatea prin contracte directe pana cand finalizeaza investitiile in unitatile de productie, dupa care vor comercializa electricitate exclusiv pe OPCOM.

"Producatorii privati de energie regenerabila vor primi licente provizorii de producator, care vor fi valabile pana cand isi vor finaliza lucrarile si vor incepe sa produca efectiv electricitate. Apoi, insa, vor trebui sa mearga pe OPCOM", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolar Havrilet.

Legea energiei prevede ca toate tranzactiile cu energie trebuie realizare doar pe platforme specializate. Platforma specializata de tranzactionare a energiei este bursa de energie OPCOM, scrie Mediafax. Mai multe companii si asociatii ale firmelor din sectorul energiei regenerabile sunt nemultumite de aceasta prevedere, sustinand ca le impiedica investitiile prin faptul ca bancile sunt reticente sa acorde finantare.

Companiile de stat care produc electricitate sunt obligate sa tranzactioneze toata energia disponibila prin intermediul bursei de energie OPCOM, scrie Mediafax.

In urma cu doua saptamani Havrilet afirma, intr-o conferinta de presa, ca ANRE a primit foarte multe propuneri de modificare a legii energiei, inclusiv de la BEI si BERD.

Unitatile de productie a energiei regenerabile au o putere instalata de aproape 2.000 MW, reprezentand aproape 9% din totalul de 22.000 MW la nivel national.

Pana la sfarsitul anului 2012, in Romania vor fi instalate turbine eoliene cu o putere de aproximativ 1.500 MW. Dupa eoliene, cele mai mari capacitati de productie a energiei regenerabile sunt microhidrocentralele, care cumuleaza o putere totala de 400 MW.

Capacitatile centralelor fotovoltaice sunt mult mai reduse, de circa 13 MW, iare unitatile pe biomasa insumeaza aproape 40 MW.



Citeste si