18 Februarie 2013

Taxa suplimentara redeventei, impusa si pentru resursele naturale exploatate inainte de 1 februarie



Taxa speciala perceputa firmelor cu activitati de extractie/exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele, aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, va fi impusa inclusiv pentru resursele exploatate inainte de 1 februarie 2013 si comercializate dupa aceasta data.

In urma cu o luna, Guvernul a decis sa impuna firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0,5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014, relateaza Mediafax.

In normele metodologice pregatite de Guvern pentru clarificarea acestei taxe si obtinute de Mediafax este prevazut insa ca acest impozit va fi aplicat "inclusiv pentru resursele exploatate inainte de 1 februarie 2013 si comercializate dupa aceasta data", venituri care sunt luate in considerare la stabilirea cifrei de afaceri.

Activitatile care intra sub incidenta acestei taxe sunt exploatarea forestiera, extractia carbunelui superior, extractia carbunelui inferior, extractia petrolului brut, extractia minereurilor feroase, extractia minereurilor de uraniu si toriu, extractia altor minereuri metalifere neferoase si alte activitati extractive. Sub incidenta acestei taxe intra si operatorii economici care au licente de exploatare a resurselor mentionate, dar a caror activitate principala nu corespunde acestor coduri CAEN.

Documentul pregatit de Guvern stabileste ca sunt asimilate licentelor si permisele de exploatare, emise de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pe termen de un an si pentru cantitati determinate.

"Operatorii economici care desfasoara si alte activitati in afara celor care intra sub incidenta acestei ordonante sunt obligati sa organizeze si sa conduca evidenta contabila distincta pentru delimitarea veniturilor obtinute din exploatarea resurselor naturale", se arata in document.
Normele mai stabilesc ca firmele care folosesc resursele naturale exploatate ca materii prime pentru obtinerea altor produse (precum produse energetice) si al caror pret este cotat la bursa vor datora impozit pentru partea din venitul rezultat din comercializarea produselor finite, corespunzatoare valorii materiilor prime determinate pe baza preturilor de referinta stabilite de autoritatea competenta in raport de cotatiile internationale ale acestor resurse naturale.

In cazul companiilor care folosesc resursele naturale extrase ca materii prime pentru obtinerea altor produse (precum caramida, tigla, BCA, mixturi asfaltice, betoane) si al caror pret nu este cotat la bursa, impozitul va fi datorat pentru partea din venitul rezultat din comercializarea produselor finite, corespunzatoare valorii contabile a resurselor naturale utilizate pentru obtinerea produselor finite astfel comercializate, valoare in care vor fi incluse si toate taxele platite pentru exploatare.

In cazul operatorilor economici persoane fizice, acest impozit va fi datorat situatia in care resursele naturale exploatate sunt si comercializate. Pentru acesti operatori, baza de calcul a impozitului pe veniturile rezultate din exploatarea resurselor naturale o reprezinta valoarea livrarilor inscrise in facturile sau alte documente care atesta livrarea, emise in luna pentru care se determina impozitul.

Taxa a fost impusa de Guvern in conditiile in care sistemul de redevente si tarife urmeaza sa fie revizuit abia incepand cu perioada 2014-2015, iar Guvernul cauta solutii pentru pastrarea deficitului bugetar in limitele convenite cu Fondul Monetar International.

Taxa speciala reprezinta cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil si venit la bugetul de stat, Guvernul estimand pentru acest an incasari suplimentare la buget de 106,9 milioane lei.



Citeste si