15 Martie 2013

CIS: Sistemul achizitiilor publice, principalul vinovat pentru anuluarea unor lucrari mari de infrastructura



Principalul factor care a dus la intarzierea, blocarea si chiar anularea unor proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii este sistemul achizitiilor publice din Romania, crede Consiliul Investitorilor Straini (CIS), care propune cateva solutii pentru imbunatatirea functionarii acestuia.

“Romania este supusa unui risc major de a pierde fondurile europene alocate daca nu reuseste sa asigure <<un salt de absorbtie>> cat mai curand”, precizeaza CIS.

Romania a avut in perioada 2007-2014 cea mai scazuta rata de absorbtie a fondurilor europene din UE (12%), potrivit datelor CIS.

Principalele solutii gasite de CIS pentru imbunatatirea sistemului de achizitii publice sunt:
-Imbunatatirea cadrului de reglmentare a achizitiilor publice
-Cresterea credibilitatii sistemului si scaderea volumului de contestatii
-Reducerea birocratiei si accelerarea proceselor din interiorul sistemului de achizitii publice
-Imbunatatirea infrastructurii (SEAP) sistemului
-Cresterea capacitatii administrative a institutiilor din sistem
-Asigurarea unui control eficace si eficient al achizitiilor publice

“Sunt primordiale investitiile in infrastructura. Au existat recent cazuri de companii specializate in industria auto care au decis sa nu investeasca in Romania din cauza infrastructurii deficitare. In schimb au ales sa mearga in tarile vecine si sa investeasca”, spune Markus Wirth, presedintele Consiliului de Administratie al Holcim.

Consiliul Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997 si numara in prezent 123 de companii, cu investitii cumulate de 35 miliarde euro, echivalentul a aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.



Citeste si