30 Mai 2013

Statul roman nu va plati niciun leu pentru deschiderea listei medicamentelor compensate



Noile medicamente pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le introduca la compensare in acest an vor fi de fapt platite de catre producatorii de medicamente, intrucat taxa clawback prevede ca acestia trebuie sa achite orice suma care depaseste bugetul estimat de autoritati la inceputul fiecarui trimestru.

"Taxa clawback presupune ca noi, producatorii de medicamente, sa acoperim integral diferenta dintre consumul total de medicamente compensate si bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui sa o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridica la 94,3 milioane lei, va fi platita in procent de 100% de catre producatori prin taxa clawback”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

"Este important, in acest context, sa punem in balanta impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului si asupra pacientilor. Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienti este de nepretuit. Fiecare dintre moleculele care asteapta sa intre pe lista aduc ceva in plus fata de medicamentele deja existente, fie ca ne referim le eficienta lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienti o sansa la viata, altora o viata mai buna, si cel mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacientilor europeni, pe care romanii le asteapta insa de mai bine de 6 ani”, a adaugat Dan Zaharescu.

Conform calculelor estimate de ARPIM, in trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autoritati este de 1,5 miliarde lei, iar consumul de medicamente se ridica la 1,7 miliarde lei. Astfel, pentru primul trimestru al anului 2013 producatorii de medicamente vor achita taxa clawback in valoare de 237 milioane lei.



Citeste si