13 Septembrie 2013

Busoi, CNAS: Sunt pentru o taxa clawback diferita pentru medicamentele generice



Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a declarat ca ar trebui sa existe o departajare intre taxa de clawback pentru medicamentele originale si pentru cele generice, odata cu introducerea noii liste de medicamente compensate, scrie Mediafax.

"Impartasesc opinia domnului ministru al Sanatatii si a multor actori de pe piata, ca ar fi corect, odata ce consumul va creste substantial, din introducerea pe lista de medicamente compensate si gratuite a numarului mai important de molecule, o parte dintre ele fiind medicamente originale, sa nu poarte povara acestui clawback si acestei actualizari, fara sa aiba neaparat un beneficiu direct in acest domeniu, si cei din industria de medicamente generice", a spus Cristian Busoi, la Forumul International de Sanatate organizat de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Presedintele CNAS a precizat ca, din punctul sau de vedere, pare in regula ideea unei taxe clawback diferite pentru medicamentele originale si cele generice, ramanand de vazut cum se poate pune in practica.

Busoi a adaugat ca, la nivelul Ministerului Sanatatii, exista un grup de lucru privind taxa clawback, la intrunirile caruia participa si un reprezentant al CNAS, dar deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie.

Presedintele CNAS este de parere ca anul viitor, daca nu si in 2015, ar trebui sa fie mentinuta taxa clawback in Romania, neexistand alta solutie bugetara.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca unul din obiectivele urmarite prin parteneriatul semnat de Ministerul Sanatatii si APMGR este revizuirea modului de calculare a taxei clawback, apreciind drept "o mare problema" faptul ca medicamentele generice, a caror pondere a scazut din 2006 pana in prezent, sunt taxate la fel ca celelalte, a caror pondere creste.

Ministrul a mai spus ca aceasta situatie "absurda" trebuie corectata "intr-un termen foarte scurt", si anume pana la sfarsitul anului.

Eugen Nicolaescu declara, pe 20 iunie, la conferinta "Cei mai mari jucatori in economie", organizata de Ziarul Financiar, ca ministerul va modifica legislatia privind taxa clawback, astfel incat aceasta sa se aplice diferentiat pentru medicamentele generice si cele originale.

Noua lista a medicamentelor compensate trebuie adoptata pana la 31 decembrie, astfel incat sa poata deveni operationala la inceputul anului viitor, anunta, in 31 iulie, ministrul Eugen Nicolaescu, dupa ce anterior a dat ca posibile termene de intrare in vigoare 1 iulie si 1 august.



Citeste si