27 Septembrie 2013

Studiu EY: Antreprenorul roman vrea costuri mici si sa ramana independent cand se imprumuta



Intreprinzatorii romani considera ca pastrarea independentei in deciziile de business este mai importanta decat costurile mici atunci cand aleg o sursa pentru finantarea afacerii, potrivit studiului “Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantarea”, realizat de compania de consultanta si audit EY si prezentat in cadrul conferintei Wall-Street.ro "Antreprenor caut finantare".

Astfel, pentru 30% dintre antreprenorii romani (foto) este important sa poata sa decida in continuare care este viitorul companiei, in timp ce 29% dintre fondatorii unei afaceri se uita la costul finantarii.

Pe locurile urmatoare in alegerea unei surse de finantare se afla indicatori precum garantiile solicitate (pentru 17% dintre antreprenori este important acest lucru) si procedura cea mai simpla, in cazul a 13% dintre intreprinzatori. Pe de alta parte, 11% dintre fondatorii romani de afaceri nu au un criteriu decisiv in functie de care se hotarasc ce sursa de finantare folosesc.

Pentru cei mai multi dintre antreprenori (36%), planul de business este cel mai important factor in obtinerea de finantare. Pe locurile urmatoare se numara echipa si experienta anterioara de business (27%), garantiile (14%), istoricul financiar (14%) si ideea de business (9%).

De asemenea, 39% dintre respondenti considera IT-ul ca fiind sectorul care poate obtine cel mai usor finantare, foarte probabil datorita evenimentelor de pitching, investitorilor de tip business angels si a diverselor centre dedicate acestui sector pe piata romaneasca.

“De remarcat este faptul ca agricultura se afla pe locul al doilea, cu un procent de 21% dintre raspunsuri. Energia verde se claseaza si ea in top trei, cum era de asteptat”, afirma oficialii EY in studiu.

Antreprenorii romani cred ca pe locurile urmatoare ca usurinta a obtinerii unei finantarii se numera sectoare precum servicii, productie sau educatie.

Studiul EY are la baza un chestionar aplicat intre 22 august – 18 septembri 2013.

In raport se analizeaza raspunsurile a 107 antreprenori din segmentul local de business. 59% dintre antreprenorii care au raspuns au sub 40 de ani, iar companiile antreprenorilor respondenti au in proportie de 74% venituri sub 1 milion de euro.

Conferinta"Antreprenor caut finantare" este organizata de Wall-Street.ro cu sprijinul EY, Enterprise Investors si Erste Asset Management.



Citeste si