28 Iunie 2006

Fuziunea cu Hidroelectrica, una dintre variantele privind restructurarea Termoelectrica

Ministerul Economiei si Comertului a solicitat ISPE sa revada cele sase variante privind restructurarea Termoelectrica si sa ia in considerare si fuziunea societatii cu Hidroelectrica dupa stergerea datoriilor, a declarat marti ministrul de resort, Ioan Codrut Seres.

''Intr-o saptamana-doua vom avea o noua intalnire cu reprezentantii ISPE (...). Dupa stergerea datoriilor, Termoelectrica va fi bagata in Hidroelectrica, fara unele entitati ce se duc la consiliile locale. Se va face o singura structura, ce ulterior va fi reorganizata'', a explicat Seres, adaugand ca, intr-o prima faza, din aceasta structura vor face parte si centralele de la Portile de Fier si Lotru, urmand, ca in faza a doua ''sa ramana singure''.

Ideea acestei restructurari este aceea de a avea o productie de energie cu o structura a costurilor care sa contina preturi comparabile, a precizat ministrul Seres, citat de Rompres.

MEC a depus luni la Consiliul Concurentei documentele necesare pentru stergerea integrala a datoriilor Termoelectrica, in valoare de 1,2 miliarde euro, si asteapta avizul institutiei pentru ca aceasta suma sa intre in schema de ajutor de stat.

Potrivit ministrului Economiei, Termoelectrica a inregistrat aceste pierderi deoarece o serie de costuri nu i-au fost recunoscute si pentru ca a facut protectie sociala. ''Este vorba de pierderi operationale si nu de pierderi datorate unui management defectuos'', a spus Seres.

Oficialul MEC a mai afirmat ca vor fi scoase la privatizare o serie de termocentrale, precum CET Progresu si CET Titan din Bucuresti sau Electrocentrale Galati, dar aceste societati au credite si e nevoie de avizul institutiilor finantatoare pentru schimbul de proprietate. Termocentrala de la Craiova nu poate fi scoasa la privatizare deoarece beneficiaza de un credit de la Deutsche Bank pentru modernizarea centralei de la Isalnita.



Citeste si