5 August 2014

Vanzarile Terapia au crescut cu 9,5% in S1, dupa lansarea de medicamente eliberate fara reteta



Terapia Ranbay, cel mai mare producator de medicamente generice din Romania, a inregistrat in primele sase luni o crestere cu 9,5% a vanzarilor fata de perioada similara din 2013, la 238 milioane lei (pret de producator), dupa lansarea a sapte noi produse noi pe segmentul fara prescriptie.

"Avansul nu reflecta posibilitatile reale ale companiei, insa am fost nevoiti sa revizuim portofoliul si modelul de afaceri in conditiile in care am fost obligati sa platim o taxa clawback cu peste 25% mai mare decat cea de anul trecut. De asemenea, tot mai multe canale comerciale ne blocheaza accesul in afara platii unor discount-uri de peste 20%. Este vorba despre asa-zisa «taxa de raft», care de exemplu a fost interzisa in Polonia. Pentru semestrul doi estimam o evolutie in grafic", a declarat directorul general al producatorului, Dragos Damian, potrivit Mediafax.

El a aratat ca tot din cauza taxei clawback, Terapia Ranbaxy a amanat investitii capitale pentru 2015.
In luna iulie, Damian declara ca grupul din care face parte producatorul faramceutic a blocat investitiile in noi facilitati de productie in Romania, dar cele in derulare, precum centrul de cercetare-dezvoltare pentru productia de noi medicamente generice de la Cluj, vor continua.

"In loc sa construim o fabrica noua, platim anual 50 milioane lei taxa clawback. Aveam planuri sa investim in facilitati noi de productie, dar le-am oprit", spunea Damian, fara a dezvalui valoarea investitiilor planificate. In prezent, taxa clawback reprezinta 38% din pretul unui medicament si se aplica indiferent de pretul produsului. Producatorii de medicamente generice au solicitat in nenumarate randuri guvernului sa corecteze mecanismul de aplicare al taxei clawback prin introducerea unui calcul diferențiat pentru produsele generice, in acord cu recomandarile organismelor financiare internaționale.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, Terapia Ranbaxy a inregistrat anul trecut un profit net de 109 milioane lei (24,7 milioane euro), in crestere cu aproape 13% com¬para¬tiv cu nivelul din 2012, iar cifra de afaceri a fost de peste juma¬tate de miliard de lei, cres¬te¬rea fiind la jumatate comparativ cu cea a profitului.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India, a preluat in luna martie 2006, de la fondul de investitii Advent International, un pachet de actiuni reprezentand 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari. Ulterior, in 2008, grupul japonez Daiichi Sankyo a devenit actionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories, iar in acest an Sun Pharmaceutical Industries, compania farmaceutica cu cea mai mare capitalizare de pe bursa din India, a anuntat ca va prelua Ranbaxy printr-un schimb de actiuni.



Citeste si