21 August 2006

Racoare in casa cu 600 RON



In Romania, daca este ieftin se vinde orice, de la pulpe din Brazilia pina la adidasi si aparate de aer conditionat din China.
Aparatele de aer conditionat preferate de romani, potrivit importatorilor, sint cele produse in China, care sint la jumatate de pret fata de cele produse de firme de prestigiu in domeniu. „Preturile la aceste aparate de aer conditionat variaza intre 600 si 1.500 RON, aparatele de calitate ajung si la 3.000 RON“, spun cei de la Midal Group, importator de aparate frigorifice. Diferenta de pret la aparatele de aer conditionat este data, in primul rind, de freonul folosit.

Tarile occidentale produc aparate de aer conditionat pe baza de freon ecologic, iar asta aduce un pret mai mare. „O data cu integrarea in UE, Romania trebuie sa se alinieze normelor europene. Astfel, nu se vor mai comercializa aparate pe baza de freon neecologic“, arata Midal Group. Pe linga poluarea atmosferei, aparatele de aer conditionat la preturi mai accesibile au o durata de viata mai mica, aproape jumatate fata de cele mai scumpe. „Un aparat mai scump de conditionare a aerului are o durata de viata dubla comparativ cu unul care functioneaza pe baza de freon neecologic“, mai spun cei de la Midal Group.

Mai scump, consum mai mic

Ca avantaje la un aparat de aer conditionat mai bun se poate adauga faptul ca acesta poate fi programat la ce ora sa porneasca, astfel ca la intoarcerea de la munca in camera sa fie temperatura dorita, dar si consuma mai putina energie electrica. Varianta mai scumpa a unui aparat de aer conditionat costa 1.500 RON, in timp ce pentru un aparat mai performant clientul va plati pina la 4.300 RON.

„Diferenta de pret este data de filtre, de clasa de energie, de conceptie, design, temperatura externa minima de functionare, conteaza daca este un aparat casnic sau profesional, daca are senzori si altele“, ne-a spus Gabriel Gherghina, manager Instarom. Potrivit lui Gabriel Gherghina, vinzarile la sistemele de conditionare a aerului au crescut, in primul semestru al acestui an, cu 30%, comparativ cu perioada similara a lui 2005.



Citeste si