31 August 2016

Telekom Romania: Noua taxa de 1% pentru Fondul Cinematografic este arbitrara, consultarea publica a fost insuficienta



Telekom Romania considera ca noua taxa de 1% pentru Fondul Cinematografic, propusa de Ministerul Culturii intr-un proiect de act normativ, este arbitrara, ca initiatorii nu au respectat termenul legal pentru consultarea publica si ca efectul masurii va fi cresterea tarifelor in piata si incalcarea dreptului la viata privata. Compania solicita initierea procedurii de consultare conform legii, de cel putin zece zile.

Vineri, 26 august, Ministerul Culturii a anuntat ca supune dezbaterii publice modificarile propuse pentru Ordonanta Guvernului privind cinematografia, iar propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ pot fi trimise pana pe 29 august, ora 14, confonrm News.ro.

"Suntem surprinsi de decizia autoritatilor privind o noua taxa impusa furnizorilor de servicii de televiziune si internet pentru finantarea Fondului Cinematografic. In urma unei analize preliminare, Telekom Romania considera insuficient timpul de consultare publica alocat acestui proiect de act normativ, care a fost practic de o zi lucratoare, si solicita initierea procedurii de consultare conform legii, de minim 10 zile", au precizat reprezentantii Telekom Romania, pentru News.ro.

Initiatorii proiectului de act normativ au motivat propunerea prin diminuarea "dramatica" a sumelor existente in Fondul Cinematografic al Centrului National al Cinematografiei (CNC), din care se co-finanteaza productia si distributia de filme romanesti, coproductii internationale sau programe de educatie si cultura cinematografica. In martie, Fondul mai dispunea de 4,64 milioane lei, nivel considerat insuficient pentru organizarea celei de-a doua sesiuni de concurs de scenarii din acest an, dupa ce in 2015 nu sa organizat nicio sesiune de concurs.

Insa Telekom, una dintre companiile care ar trebui sa contribui cu sume importante la fond in cazul in care proiectul intra in vigoare, considera ca masura este arbitrara si ar presupune incalcarea dreptului la viata privata.

"Apreciem ca taxa impusa este arbitrara din perspectiva Fondului cinematografic, aceasta urmand a fi aplicata pentru orice tip de trafic de internet, in conditiile in care diferentierea continutului accesat de clienti nu poate fi realizata fara a incalca dreptul la viata privata a utilizatorului. Respectiva actiune contravine, de altfel, prevederilor legale in vigoare", afirma reprezentantii Telekom.

Anul trecut, Fondul a avut venituri de 48,15 milioane lei, adica pin jur de 10,5 milioane euro. Potrivit companiei de telecomunicatii, noua taxa "va conduce la cresterea tarifelor in piata, care va fi resimtita de consumatorul final, afectand in subsidiar gradul de penetrare si de utilizare a serviciilor de internet", in conditiile in care, la nivelul Uniunii Europene, "obiectivul major este tocmai extinderea accesului la acest tip de serviciu".

Telekom Romania reuneste fostele companii Romtelecom si Cosmote si activeaza pe piata telefoniei fixe si mobile, furnizarii de internet si de servicii de televiziune. Grupul Telekom Romania este controlat indirect de gigantul german Telekom, prin intermediul companiei elene OTE.



Citeste si