31 Ianuarie 2019

Apa cu puternic miros de clor, motiv de "fake news" pe WhatsApp. Apa Nova a dezmintit informatiile



Un mesaj fals despre apa presupus contaminata de la robinet a devenit viral pe grupurile de parinti din Capitala. Mesajul, avand inclus un link catre site-ul Apa Nova, ii avertiza pe bucuresteni ca, ”in urma unui incident chimic sau biologic”, compania a fost nevoita sa utilizeze o mare cantitate de clor si le cerea cetatenilor sa nu bea apa de la robinet si sa nu gateasca cu ea. Reprezentantii ApaNova au dezmintit informatiile si au catalogat mesajul drept un "fake news".

Mesajul, a carui origine este necunoscuta deocamdata, a devenit viral mai ales pe grupurile de WhatsApp si Facebook ale parintilor de copii de gradinita si scoala.

Continutul mesajului: ”Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si m-a sfatuit SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore! „Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul asa ca puteti sa ii informati si pe cei apropiati si pe cei mai putin apropiati.
https://www.apanovabucuresti.ro/en/news/informare-30-ianuarie-2019/”.

Ce s-a intamplat in realitate?

Apa Nova a remis redactiei G4Media.ro un comunicat in care arata ca intr-adevar in ultimele zile mirosul de clor al apei din Sectorul 6 al Bucurestiului a fost mai pronuntat, dar respinge orice informatie despre o presupusa calitate necorespunzatoare a apei. Motivul mirosului de clor? Din cauza cresterii debitelor raurilor Arges si Dambovita, apa venita la statia de tratare Preciziei a trebuit sa fie tratata cu mai mult clor, iar mirosul nu s-a disipat in totalitate din cauza apropierii statiei de cartierele rezidentiale din Sectorul 6.

Comunicatul oficial al Apa Nova:

”Ca urmare a topirii bruste a depunerilor de gheata si zapada, cu efect de spalare a suprafetelor atinse, s-a produs o incarcare mai mare a raurilor Arges si Dambovita. Deprecierea temporara a calitatii apei raurilor a fost compensata prin masuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depasit limita legala.

In plus, pe langa monitorizarea online (continua 24h/24) in puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apa potabila, se efectueaza zilnic analize de probe prelevate din retea. Rezultatele nu indica depasiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astazi, 30 ianuarie 2019.

Efectul mirosului de clor rezidual resimtit de consumatori este in scadere inca din data de 29.01.2019 si va disparea in dupa amiaza zilei de astazi”.

Reprezentantii companiei au adaugat pentru G4Media.ro ca ”este cea mai dura campanie de fake news din istoria companiei. Ea pare sa fi fost facuta cu intentie. Mesajul s-a viralizat imediat, mai ales in grupurile de parinti. Respingem categoric informatia ca apa nu este potabila”.



Citeste si