17 Mai 2005

Lipsa de bani în afaceri poate fi suplinita cu idei

O afacere buna îsi gaseste singura finantarea, ne invata profesorii de management. Tinerii întreprinzatori români au idei, au si entuziasm, dar stau mai prost la capitolul informatii si finantarea afacerilor.
Nu mai e un secret pentru nimeni ca România nu sta foarte bine la atragerea si cheltuirea fondurilor europene. Asa ca Agentia Nationala pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie s-a gândit sa elimine aceste lipsuri printr-un Program de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale si de facilitare a accesului tinerilor la bani ieftini.

Cu un buget total de 13,5 miliarde lei, prin programul START 2005 vor fi organizate, în acest an, gratuit, cururi de pregatire pentru tinerii afaceristi, în urma carora vor fi premiate si finantate cele mai bune propuneri de dezvoltare a unei întreprinderi private.

Premii... nerambursabile

Planurile de afaceri elaborate dupa „absolvirea“ cursurilor de pregatire antreprenoriala vor fi premiate cu un ajutor financiar nerambursabil în limita a 200 de milioane de lei din partea ANIMMC si cu un credit bancar de maximum 10.000 de euro. Termenul de creditare este cuprins între 1,5 si 3 ani, cu o perioada de gratie de pâna la un an, iar dobânda va fi cu doua puncte procentuale sub nivelul celei la creditele în lei si cu un punct procentual sub nivelul dobânzii la creditele în valuta.

Planurile de afaceri vor fi selectate de o comisie de evaluare constituita din specialisti din mediul bancar, ai ANIMMC si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii. Banii primiti vor putea fi utilizati pentru achizitionarea de active corporale si necorporale (masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport marfuri, brevete de inventie, licente, reconstructie, extindere sau modernizare de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii). Sunt excluse achizitiile de utilaje second-hand.

Cine participa

Beneficiarii programului pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, asociatii familiale sau persoane juridice. Pentru a fi admise în program, persoanele fizice trebuie sa aiba o vârsta cuprinsa între 18 si 35 de ani, studii medii sau superioare.

O conditie pentru înscrierea persoanelor fizice autorizate sau a asociatiilor familiale este de a avea cel mult un an de la autorizare/înfiintare la data depunerii formularului de înscriere. Persoanele juridice trebuie sa se încadreze în categoria microîntreprinderilor cu capital social integral privat; cel mult doi ani vechime si obiect de activitate în sfera productiei de bunuri materiale si/sau prestarea de servicii. Nu beneficiaza de prevederile programului societatile bancare, societatile de asigurare si reasigurare, de administrare a fondurilor financiare de investitii, agentii economici cu activitate principala de comert, intermediere financiara etc.

Înscrierea în program

Purtatorul de cuvânt al ANIMMC, Mariana Sprânceana, ne-a declarat ca programul va deveni operational în mai putin de o luna. În prezent se deruleaza procedurile de selectare a bancii care va acorda creditele pentru proiectele câstigatoare. Dupa finalizarea acestei etape, formularele de înscriere, însotite de documentele justificative, vor putea fi depuse, personal sau prin posta, la Unitatea de Implementare a Programului „START“ din cadrul ANIMMC, strada Poterasi, nr. 11, sector 4, cod 040623, Bucuresti. Formularul de înscriere poate fi descarcat de pe pagina de Internet a Agentiei, la adresa www.mimmc.ro.

Cursuri de pregatire antreprenoriala

1. aspecte legislative privind înfiintarea unei firme
2. managementul resurselor umane
3. managementul micilor afaceri
4. management financiar
5. accesarea surselor de finantare
6. marketing
7. tehnici de negociere
8. elaborarea si implementarea planuluide afacere
Cursurile de pregatire antreprenoriala se vor desfasura în Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si Timisoara.



Citeste si