15 Ianuarie 2008

Distrigaz Sud ia in considerare impactul scumpirii gazelor asupra populatiei

Majorarea pretului la gaze este inevitabila, din cauza cresterii pretului barilului de petrol in context international, dar vom lua in considerare impactul social pe care l-ar putea genera o crestere semnificativa a acestuia.

"Distrigaz Sud e nevoita sa reflecte costurile de aprovizionare in pretul de vanzare. Cu toate acestea, suntem constienti de impactul social pe care l-ar putea genera o crestere semnificativa a pretului gazului. Din acest motiv, in momentul de fata studiem impreuna cu autoritatile competente diferite modalitati de a face aceasta majorare inevitabila, mai usor de suportat pentru populatie", au declarat, potrivit NewsIn, oficiali ai companiei.

Distribuitorul de gaze mentioneaza ca la fel ca si in cazul petrolului, care a inregistrat un record istoric de 100 de dolari per baril in zilele de 2 si 3 ianuarie si o crestere de 70% in anul 2007, pretul gazului a crescut, in ultimele luni, in toata Europa. "Din acest motiv, majoritatea intreprinderilor europene importante din sectorul energetic, au marit preturile cu 10-20% sau au anuntat intentia de a face acest lucru in viitorul apropiat", precizeaza compania.

Distrigaz Sud afirma ca, pana in prezent, preturile stabilite de ANRE au permis intotdeauna operatorilor sa-si acopere costurile de aprovizionare si ca la fel se va intampla si in viitor.

In ceea ce priveste structura pretului final la gazele naturale, 58% reprezinta costul de achizitie a gazului, 16% TVA-ul, 4% costul de transport, 1% inmagazinarea, iar 21% este costul de distributie ce revine distribuitorului, au mentionat oficialii companiei.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, la 21 decembrie, ca nu a luat inca decizia finala asupra unor eventuale modificari de pret la gazele naturale de la 1 ianuarie 2008, intrucat nu s-a pus de acord cu operatorii in aceasta privinta. ANRE a hotarat astfel sa continue discutiile cu operatorii din sistem pentru a identifica si implementa solutii prin care impactul majorarii pretului gazelor naturale din import si al ajustarii tarifelor de distributie sa fie diminuat. Pretul gazelor naturale ramane deocamdata nemodificat, o decizie finala urmand a fi luata dupa finalizarea discutiilor, cel mai probabil in cursul lunii ianuarie, preciza ANRE in comunicat.



Citeste si