16 August 2005

Fondurile americane pleaca din Romania

Oficialii americani justifica decizia de retragere din Romania prin progresele înregistrate de tara noastra în ultimii 15 ani. Pâna în prezent, USAID a oferit României asistenta financiara nerambursabila în valoare de 410 milioane de dolari. Finantarile au vizat în principal dezvoltarea sectorului privat, dar si proiectele de reforma din domeniile energiei, sanatatii sau protectiei copilului.
USAID activeaza în România din 1991, dar nu ofera finantare directa sectorului privat de afaceri, programele agentiei americane derulandu-se prin intermediul partenerilor din România. Programul destinat întreprinderilor mici si mijlocii se desfasoara în parteneriat cu CHF International România - reprezentantul national al CHF International, o organizatie particulara de dezvoltare internationala din SUA, nonprofit, nonguvernamentala, care deruleaza în prezent proiecte în 25 de tari din lume. Scopul urmarit este facilitarea dezvoltarii sustenabile a IMM-urilor prin oferi-rea de asistenta tehnica, pregatire si sprijin financiar în domenii legate de cadrul legislativ si de reglementare, competitivitate si export, precum si prin furnizarea de microcredite. CHF International România coordoneaza un program în valoare de 13 milioane dolari, pe o perioada de cinci ani, destinat dezvoltarii IMM-urilor si a microîntreprinderilor. CHF acorda credite în valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de 24 de luni, cu o dobânda efectiva de 8,8% pe an. Prin intermediul acestui program sunt sprijinite si activitatile de turism din Maramures, Bucovina, Sibiu si Mures. Acest proiect promoveaza dezvoltarea institutionala a asociatiilor locale si internationale care activeaza în aceste domenii. CHF asigura asistenta tehnica prin intermediul consultantilor internationali si locali, pentru proprietarii de spatii de cazare, artizani, asociatii, agentii de turism si alte organizatii ce activeaza în domeniul turismului. Detalii suplimentare despre acest program pot fi accesate pe pagina www.chf.ro.

Credite prin RAEF

Programul Enterprise Fund, derulat prin intermediul The Romanian American Enterprise Fund (www.raef.ro), o organizatie privata nonprofit, ofera programe de investitii si de împrumuturi pentru sectorul privat de afaceri din România, dar si asistenta tehnica si servicii de consiliere pentru institutiile financiare românesti. RAEF a fost capitalizat cu un grant oferit de USAID în valoare de 50 de milioane dolari. Programul de microcreditare derulat de RAEF ofera împrumuturi în valoare de maximum 20.000 de dolari, pe o perioada de cel mult 24 de luni. Programul este operational din 1996 si e destinat în principal clientilor considerati ne-bancabili fie din cauza faptului ca afacerile lor sunt prea mici, fie ca întreprinzatorii nu dispun de finantare proprie. Pâna în prezent, prin acest program au fost oferite credite în valoare de peste 16 milioane de dolari. Serviciul de microcreditare este disponibil în zece orase. RAEF ofera si servicii de consultanta strategica si administrare de portofoliu.

Bani pentru guvern

Alaturi de finantarile oferite organizatiilor nonguvernamentale, USAID aloca fonduri pentru o serie de proiecte care sprijina dezvoltarea sectorului agricol si energetic, utilizarea resurselor de apa, dar si protectia mediului. Programul de dezvoltare a sectorului agroindustrial îsi propune sa contribuie la grabirea procesului de privatizare a întreprinderilor de stat, dezvoltarea cadrului regulatoriu, îmbunatatirea creditarii în sectorul rural, cresterea rolului asociatiilor, promovarea comertului si a investitiilor în agricultura.

Concret, USAID ofera asistenta tehnica si training pentru personalul Ministerului Agriculturii si pentru alte institutii guvernamentale implicate în sectorul agroindustrial. Partener în derularea acestui program este Departamentul de Agricultura al SUA.

Sumele necheltuite ramân în tara

Pâna în prezent, USAID nu a întâmpinat dificultati în absorbtia fondurilor oferite pentru piata româneasca. Datorita monitorizarii si evaluarii periodice a programelor derulate, precum si a urmaririi schimbarilor care s-au petrecut în România, USAID sustine ca s-a confruntat foarte rar cu situatii de întrerupere a finantarii unui program care nu mai corespundea necesitatilor tarii. În orice caz, banii necheltuiti sunt redirectionati catre programe noi sau deja existente care corespund mai bine cerintelor de dezvoltare ale României, mentioneaza USAID.

Coruptia este inca o problema

Justificarea oferita de agentia americana pentru retragerea din România este legata de progresele înregistrate de tara noastra în ultimii 15 ani pe linia întaririi democratiei si a consolidarii institutiilor fundamentale ale statului. Semnarea Tratatului de aderare la UE este considerata o dovada semnificativa a substantei reformelor derulate în România. La aceasta se adauga integrarea în NATO si participarea României la lupta împotriva terorismului. Vorbind despre retragerea din România, directorul USAID, Rodger D. Garner, precizeaza ca aceasta reprezinta „un puternic semnal al progreselor substantiale realizate de România“. El avertizeaza însa ca, în ciuda acestor progrese, USAID este preocupata de faptul ca sectorul agroindustrial si mediul de afaceri nu sunt înca pregatite deplin pentru competitia pe piata UE. Printre punctele slabe mentionate de oficialul american figureaza întarirea institutiilor democratice si coruptia care continua sa afecteze mediul de afaceri si sa descurajeze investitiile locale si straine. „Scopul final al asistentei oferite de SUA în tari din toata lumea este dezvoltarea statului respectiv pâna la punctul în care nu mai este nevoie de aceasta asistenta. Planificata noastra retragere din România face parte din acelasi proces pe care noi, ca guvern, l-am urmat în celelalte state care au devenit membre ale UE, precum Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si tarile baltice. Croatia si Bulgaria se afla si ele în aceasta faza de retragere a asistentei americane pe parcursul urmatorilor ani“, precizeaza Garner.



Citeste si