31 Decembrie 2008

3.200 de disponibilizari in Timis pana la sfarsitul lui februarie



Peste 30 de companii din Timis vor disponibiliza 3.200 de angajati pana la sfarsitul lunii februarie, cele mai multe concedieri fiind in domeniul automotive.

Firmele care au anuntat Agentia de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Timis ca vor face disponibilizari in primele doua luni ale anului 2009 au ca domenii de activitate confectii, industria alimentara, constructii, agricultura, fabricarea de produse ceramice, dar si leasing de personal sau distributia energiei electrice.

"Avem 3.206 de persoane care urmeaza sa fie disponibilizate in decembrie, ianuarie si februarie. Acestea lucreaza la firme din Timisoara, Deta, Lugoj, Sannicolau Mare sau Jimbolia”, a declarat, pentru NewsIn, directorul AJOFM Timis, Stefan Erdely (foto).

Cele mai multe concedieri - 231 de angajati din 1750 - le pregateste Eybl Automotive, care are fabrica in orasul Deta. Aceeasi companie anuntase in luna noiembrie ca va trimite acasa 466 de angajati din ianuarie 2009. Eybl prelucreaza huse pentru volane si textile pentru industria auto.

Si societatile de leasing de personal vor trimite in somaj zeci de angajati. Potrivit raportarii AJOFM Timis, Manpower Romania SRL disponibilizeaza 396 de angajati din cei 420, in luna ianuarie a anului viitor.

“Dupa mine, varful crizei va fi in luna martie. Unii au anuntat disponbilizarile pana in luna ianuarie si februarie. Ei sunt obligati sa anunte AJOFM aceste date cu 30 de zile inainte, dar mai pot fi societati care vor anunta inclusiv in februarie disponibilizari”, a declarat liderul sindicatului Cartel Alfa din Timis, Stefan Gogosanu.

Potrivit AJOFM Timis, la sfarsitul lunii decembrie rata somajului a crescut in Timis la 1,75%, fata de 1,65% in aceeasi perioada a anului trecut. “Anul trecut am avut la sfarsitul anului aproximativ 400 de angajati care au intrat in somaj temporar. Ei lucrau in constructii, industria alimentara si agricultura si oricum nu mai aveau activitate”, a mai spus Erdely.

Anul trecut, Timisul avea cea mai mica rata a somajului din ultimii 17 ani. “Nu stim care sunt sansele ca ele sa se reangajeze, vom vedea cum decurg lucrurile”, a conchis directorul AJOFM Timis.

Si in 2008, cele mai afectate companii din judet sunt cele care desfasoara activitati sezoniere (aproximativ 25%), societatile din industria alimentara, fabricile de inghetata, constructiile feroviare, firmele din industria usoara, transportatorii si firmele din industria constructoare auto.



Citeste si