9 Ianuarie 2009

Care sunt cei mai mari consumatori de gaze din Romania?

Cei mai mari consumatori de gaze din Romania sunt combinatele chimice, industria metalurgica si industria sticlei, a declarat joi pentru NewsIn directorul general al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

"Ca si companie, cel mai mare consumator este combinatul de ingrasaminte chimice Azomures, cu aproape un miliard metri cubi gaze anual", a mai mentionat directorul general al Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) Gabriel Sarbu.

In opinia acestuia, consumatorii industriali si-ar putea relua activitatea spre sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie.

"Toata industria a fost inchisa inca dinainte de Craciun, din cauza crizei economice. Nu aveau piata de desfacere, preturile au scazut. Insa ne asteptam ca dupa 20 ianuarie sau de la 1 februarie industria sa-si reia activitatea", a afirmat Gabriel Sarbu.

Reprezentantul ANRE a declarat ca Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze, cu un miliard mai mult decat in 2007,cand consumul a fost de 16,3 miliarde metri cubi gaze, conform NewsIn.

Aceasta diferenta de un miliard mc gaze este data de faptul ca iarna lui 2007 a fost mai calda decat cea din 2008, a explicat Sarbu.

"Din cele 17,3 miliarde metri cubi gaze consumate in 2008, aproape 4 miliarde mc gaze a reprezentat consumul populatiei, iar restul a fost consumul industrial", a precizat Gabriel Sarbu.

Consumul de gaze al Romaniei este asigurat din productia interna (in proportie de doua treimi, de Petrom si Romgaz), iar o treime este importata.

ANRE este o institutie publica independenta care reglementeaza pietele de energie electrica si de gaze naturale.

Autoritatea stabileste reguli necesare functionarii pietei si se asigura ca acestea sunt respectate de toti participantii. De asemenea, autoritatea acorda licente si autorizatii care dau posibilitatea companiilor sa opereze pe piata de energie electrica.



Citeste si