5 Septembrie 2005

Pirateria muzicala pagubeste statul cu 25 de milioane de euro la buget

Intr-un singur an, statul pierde aproximativ 25 de milioane de euro din cauza contrafacerii CD-urilor, aceasta este concluzia la care s-a ajuns la seminarul "Contrafacerea in domeniul industriei muzicale".

Profitul obtinut in urma piratarii CD-urilor muzicale se ridica in Romania la 50 de milioane de euro, a spus Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), in cadrul seminarului.

Muzica straina este piratata intr-un procent de 80 la suta, iar muzica romaneasca este piratata in procent de 50 la suta.

CD -urile contrafacute sunt fie copii ilegale , fie melodii descarcate de pe Internet si trase pe CD-uri.

Pentru a stopa acest fenomen, producatorii muzicali au solicitat alinierea totala a legii drepturilor de autor la tratatele si actele internationale necesare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

In ciuda dosarelor penale, a tonelor de CD-uri confiscate si distruse periodic, pirateria a devenit in Romania o adevarata problema.

Jocurile de calculator sunt piratate in proportie de aproape suta la suta

Estimarile arata o rata a pirateriei de 65 la suta pentru software de afaceri, 97 la suta pentru jocurile pe computer, 56 la suta in domeniul muzicii si 55 la suta pentru pirateria video.

Statele Unite ale Americii plaseaza Romania pe o lista speciala de supraveghere, lucru care ar putea aduce in curand sanctiuni comerciale.

Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor si Asociatia REACT Romania au elaborat un proiect pentru certificarea autenticitatii marcilor, proiect care se adreseaza zonei de comert si ditributiei astfel incat consumatorul sa aiba certitudinea ca produsul din magazin este original, iar certificarea sa reprezinte garantia titularilor de distributii.

Acest proiect va deveni functional peste 6 luni.In acelasi context, ARCC a propus introducerea in nomenclatorul de meserii cea de " evaluator pe probleme de contrafaceri ".

In cadrul seminarului, Compania Nationala Imprimeria Nationala SA a prezentat un model de holograma ce ar putea fi realizat in Romania, ca un element de siguranta ce ar putea fi aplicat pe coperta CD-urilor.



Citeste si