24 August 2009

Nuclearelectrica investeste 266 mil. lei intr-un depozit de combustibil ars



Al doilea producatorul de energie electrica din tara, Nuclearelectrica, isi construieste un Depozit Intermediar de Combustibil Ars (DICA), cu 27 module monolitice din beton, investitie totala de 266 milioane lei, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al companiei, Pompiliu Budulan.
Termenul de finalizare al acestuia este 2023, iar modulele se realizeaza etapizat.

"Pana acum, au fost puse in functiune 3 module. Acestea sunt blocuri de beton care gazduiesc 12.000 fascicule. In 2009, vom face lucrari de executie pentru cel de-al patrulea modul. Modulele construite sunt de tip MACSTOR 200, iar incepand cu modulul 5, acestea vor fi de tip MACSTOR 400, care dubleaza capacitatea de depozitare, fara a dubla insa si volumul modulului", a precizat Budulan.

DICA va depozita combustibil nuclear inalt radioactiv, pe termen lung, pana la 50 de ani, rezultat din exploatarea unitatilor 1 si 2 de la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda, pe toata durata lor de viata, a mai spus Budulan.

"Combustibilul nuclear iradiat rezultat in urma exploatarii centralelor nucleare este depozitat in conditii care asigura indepartarea caldurii reziduale si ecranarea radiatiilor ionizante pe care le genereaza. Unitatile nuclearoelectrice cu reactoare de tip CANDU, precum cele doua de la Cernavoda, sunt prevazute cu un sistem de bazine cu apa a caror capacitate asigura depozitarea combustibilului nuclear ars rezultat din aproximativ sapte ani de exploatare, rata de acumulare a combustibilului ars fiind de aproximativ 6000 fascicule de combustibil/an. Astfel, pentru stocarea combustibilului ars produs de unitatile nucleare pe parcursul celor 30 de ani de exploatare este necesara construirea unor capacitati aditionale", a mentionat directorul general al Nuclearelectrica.

Intre 2002 si 2007, au fost construite si date in functiune trei module din cadrul depozitului de combustibil ars. Primul a fost dat in exploatare in mai 2003, fiind realizat de AECL si subcontractanti romani (Nuclearmontaj, UTI Bucuresti, SITON), al doilea a fost dat in operare la 1 mai 2006, iar cel de-al treilea a fost finalizat si pus in functiune in februarie 2007.

In acelasi timp, Agentia Nationala de Deseuri Radioactive (ANDRAD) construieste langa localitatea Saligny Depozitul Final de Deseuri Slab si Mediu Active (DFDSMA), care este planificat sa intre in operare in anul 2014, fiind un depozit de uz general in care pot fi depozitate si deseuri provenite din spitale, de exemplu.

Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare.

Compania Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica si inaintea celor trei complexe energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova).



Citeste si