15 Octombrie 2009

EnBW si Riviera Group au sistat negocierile pentru centrala electrica de 1000 MW din Oltenia



Negocierile cu EnBW si Riviera Group, cele doua companii care erau interesate sa construiasca in Romania o centrala electrica de 1000 MW, in parteneriat cu SNLO, au fost sistate, a declarat directorul general al Directiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei (ME), Sorin Gaman.
"Modalitatile de asociere nu erau conform legii din Romania. A existat acea intentie a celor doua companii, insa nu si a Ministerului Economiei. Statul roman ar fi trebuit sa declanseze un proces de asociere pentru acel proiect. Trebuia facuta o Hotarare de Guvern pentru a demara un proiect de tip greenfield sau brownfield. Or, nu a existat un proiect de act normativ in acest sens", a spus Sorin Gaman pentru NewsIn.


Directorul din cadrul Ministerului Economiei a mai spus totodata ca momentan autoritatile nu intentioneaza demararea unui astfel de proiect la SNLO.
"Acum, nu mai are rost sa-si faca SNLO vreo centrala electrica, pentru ca SNLO va fi inclusa intr-una din cele doua companii mari care vor rezulta din reorganizarea sectorului energetic, unde, oricum, vor fi alte centrale electrice functionale deja", a precizat Sorin Gaman.

Directorul general al Directiei Resurse Minerale din cadrul ME, Sorin Gaman, declarase Agentiei NewsIn, la 27 noiembrie 2008, ca cele doua companii, EnBW (din Germania) si Riviera Group (din Portugalia), si-au exprimat interesul pentru a construi in Romania o centrala electrica de 1.000 MW, in Oltenia. Acesta a mai spus la acel moment ca, atunci cand Ministerul Economiei si Finantelor (denumirea la acea vreme a actionarului majoritar al SNLO) va considera optima lansarea unei licitatii in acest sens (asa cum prevede legea, pentru astfel de proiecte), aceasta va fi facuta publica. Apoi, s-ar fi format o societate mixta, alaturi de compania castigatoare.

In prezent, SNLO are circa 9.000 angajati. SNLO se afla in subordinea Ministerului Economiei si are ca obiect principal de activitate extragerea si comercializarea lignitului.

Potrivit datelor de la sfarsitul lunii iulie, societatea a acumulat datorii la bugetul de stat de 140 milioane lei si, totodata, are de recuperat creante de 370 milioane lei, de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), CET Govora, CET Arad, CET Brasov, CET Bacau, CET Oradea si de la Complexul Energetic Craiova, principalul beneficiar.



Citeste si