17 Decembrie 2009

Masuri de criza la Petrom: Reducerea capacitatii de rafinare si renuntarea la petrochimie



Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si-a revizuit planurile de dezvoltare pentru anul viitor din cauza crizei si a hotarat continuarea programului de restructurare, reducerea capacitatii de rafinariilor si renuntarea la activitatea de petrochimie.
“In efortul nostru de a spori valoarea activitatii integrate a Petrom, am decis sa renuntam la activitatile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar si pentru a utiliza resursele de care dispunem in cel mai profitabil mod. Ca parte a acestui proces, ne vom respecta angajamentul fata de obiectivul nostru de a imbunatati eficienta energetica si de a reduce costurile, evaluand, in acelasi timp, posibilitatile de a face investitii, care sa contribuie la cresterea si dezvoltarea durabila a companiei", a declarat Mariana Gheorghe (foto), CEO-ul Petrom.

Conducerea companiei a decis sa modifice programul investitional destinat activitatii de rafinare, in conditiile in care marjele sunt "foarte scazute", iar perspectivele, negative determinate de supraproductie. Astfel, desi capacitatea Petrobrazi va fi redusa la 4,2 milioane de tone pe an, in conformitate de nevoile pe plan local, rafinaria va beneficia de o investitie de 750 de milioane de euro in perioada 2010-2014.

In plus, acestia au mai anuntat ca Petrom a mai constituit in ultimul trimestru al anului un provizion in valoare de 60 de milioane de euro, reprezentand cheltuieli facute deja. Compania nu exclude in viitor posibilitatea unei majorari de capital sau alte optiuni de finantare pentru asigurarea pozitiei pe piata.

Petrochimia arde la foc mic pana in 2011

In ceea ce priveste activitatile secundare, Petrom a decis sa dezinvesteasca sectorul de produse chimice pana in 2010, pe fondul randamentului scazut obtinut pana acum. Rafinariile Arpechim si Doljchim vor fi operationale numai in functie de necesitati, corelat cu evolutia marjelor si a cererii pe piata, pana in anul 2011.

"Procesul de negociere privind transferul activelor aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim catre Oltchim, principalul sau client, vor continua", potrivit oficialilor companiei petroliere. Conducerea combinatului Oltchim a anuntat ca va organiza la sfarsitul saptamanii acesteia o conferinta de presa care va avea ca tema "cel mai mare eveniment de pe piata de fuziuni si achizitii din Romania".

Oficialii companiei nu au oferit detalii cu privire la anuntul pe care il vor face, dar este posibil ca acesta sa se refere la incheierea tranzactiei prin care Petrom, cea mai mare companie romaneasca, transfera activitatile sale de petrochimie la stat.

La o conferinta de profil din octombrie, CEO-ul Petrom a punctat faptul ca in momentul de fata preocuparea numarul unu al companiei este productia, cel mai important segment al business-ului. De asemenea, sefa Petrom si-a exprimat speranta ca regiunea Marii Negre, care are un potential foarte mare din punct de vedere energetic, sa fie inclusa pe harta zonelor furnizoare de petrol.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.





Citeste si