7 Aprilie 2010

Studiu: Salariile din productie cresc cu 8% in 2010



Lefurile angajatilor din productie vor inregistra in acest an o crestere de aproximativ 8%, in timp ce in 2011 marirea salariala nu va trece de pragul de 7,6%, potrivit studiului SalaryMAp realizat de compania de resurse umane AIMS Human Capital.

Astfel, rata de crestere a salariilor prognozata pentru acest an se situeaza la acelasi nivel (8%) cu majorarile acordate anul trecut, potrivit studiului care a analizat veniturile a peste 76.000 de angajati din companii care opereaza unitati de productie in nordul, vestul si centrul tarii.

Directorii generali au ridicat in ianuarie 2010 salarii cu aproximativ 15% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce specialistii cu studii superioare si muncitorii din productie au primit mariri de maxim 6%.

„Comparativ cu 2008, anul de rasfat maxim pentru angajatii romani, cand s-au inregistrat majorari salariale de 15-25%, in 2009 cresterile s-au redus dramatic. Industria automotive a fost printre cele mai afectate, cresterea medie constatata dupa analiza salariilor din cele 49 de companii ce au reprezentat aceasta industrie in studiul AIMS 2010 fiind, in medie, de 7% - 11% pentru manageri si 5% pentru specialisti si muncitorii din productie”, afirma Gynella Parfenie, senior consultant in cadrul AIMS Human Capital si coordonator al studiului salarial.

Cel mai mic salariu lunar raportat in studiul AIMS SalaryMap este salariul minim pe economie, de 600 lei brut, oferit de unele companii pentru muncitorii incepatori/in curs de calificare.

La polul opus, cel mai mare salariu lunar, de 40.000 lei, este incasat de un director general care coordoneaza atat operatiunile din Romania, cat si din alte tari europene. Salariul mediu lunar brut pentru muncitorii direct productivi a fost, in ianuarie 2010, de 1.114 lei. Pentru persoanele incadrate la nivelul de management de mijloc salariul mediu brut lunar a atins cota de 6.334 lei, in timp ce top managerii au ridicat lunar, in medie, 11.616 lei.

Aproape jumatate dintre cele 98 de companii participante la studiu provin din sectorul automotive, restul integrandu-se in industriile electrica si electronica, industrie grea, chimica si mase plastice sau industria lemnului si a mobilei.

La nivel departamental, cele mai avansate majorari salariale masurate in ianuarie 2010,
comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, s-au acordat in logistica si calitate (+12), iar cele mai mici in cadrul departamentului financiar, unde cresterea a fost de doar 1%.

Studiul AIMS SalaryMap 2010 contine informatii despre politicile salariale, de compensatii si beneficii practicate de 98 de companii cu 76.040 angajati.

Mai exista si angajati fericiti. Vezi aici sectoarele cu lefuri marite



Citeste si