15 Iunie 2010

Statul ar putea ramane cu mai putin de 25% din EnergoNuclear



Participatia statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, ar putea fi redusa de la 51% chiar si sub 25%, a declarat directorul general al Complexului Energetic (CE) Craiova, Constantin Balasoiu.
"Se discuta mai multe scenarii. Un scenariu posibil este ca statul roman, prin Nuclearelectrica, sa-si pastreze actuala participatie de 51%, participatia maxima posibil. Iar participatia minima, cel mai jos scenariu, ar fi sa scada sub 25%", a declarat la Constanta Constantin Balasoiu, prezent la Forumul Regional al Energiei FOREN 2010, potrivit NewsIn.

La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, spunea la sfarsitul lunii mai ca s-a decis reducerea participatiei statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, de la 51%, o varianta posibila putand fi la circa 25%.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%. Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6.




Citeste si