29 Septembrie 2010

Lefuri mai mari in 2010? DA, insa cresterea salariilor nu mai este reala



Salariile din companiile private au avansat anul acesta cu 4,3%, insa cresterea nu este reala: rata inflatei urca la 7,5%, ceea ce se transpune intr-o putere de cumparare scazuta.

IT si sectorul farmaceutic, cele mai mari cresteri ale salariilor in 2010

Aproape 70% dintre companii au crescut sau intentioneaza sa mareasca salariile in 2010, in timp ce 30% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta, fie nu au luat nici o decizie, potrivit studiului de salarizare si beneficii PayWell Romania, realizat de PricewaterhouseCooper (PwC),

Pentru realizarea acestui studiu au fost culese si prelucrate date pe un esantion de peste 140.000 de angajati si de la un numar de 150 de organizatii din cadrul a noua sectoare de activitate din economie: agricultura (cu o pondere de 3% din total firmelor chestionate), banci (14%), bunuri de larg consum si distributie (5%), farmaceutice (21%), industrie (25%), IT (7%), leasing (3%), productie auto (10%) si retail (10%).

Nivelul mediu ponderat al cresterii salariilor, potrivit calculelor PwC, pentru cele noua sectoare de activitate, a fost de 4,3% in 2010, inclusiv companiile participante care nu intentioneaza sa majoreze salariile anul acesta, fie nu au luat nici o decizie pana la momentul realizarii studiului. Excluzandu-le pe cele din urma, reiese o medie ponderata de 6,2%, pentru circa 70% din companiile chestionate.

Cifra de anul acesta, adica sporul 4,3% la nivel general, este cu 40% mai mica decat cresterea medie de 7,2% raportata in 2009, potrivit PwC. La nivel de sector de activitate, cresterea salariala (medie ponderata) pentru anul curent este evidentiata in tabelul de mai jos:

Cum a influentat contextul economic nivelul de salarizare

Evolutia cresterilor salariale din Romania in ultimii ani nu poate fi analizata si fara a lua in calcul influenta unor factori economici precum rata inflatiei, rata somajului si modificarea dimensionala a Produsului Intern Brut (PIB).

Incepand cu anul 2006, nivelul realizat al cresterilor salariale a depasit de fiecare data nivelul bugetat (in anul anterior) si planificat (in anul curent) in mediul privat, pana in 2008, dar si rata inflatiei, fapt ce o oferit o crestere reala consistenta a salariilor, timp de trei ani. Se observa, de asemenea, ca aceste cresteri salariale au fost sustinute si de cresterea PIB-ului pana la circa 7%, in perioada mentionata, corelat cu o reducere a ratei somajului de la 5,4% in 2006 la 4% in 2008, nivel considerat acceptabil.

In 2009, trendul se inverseaza, iar cresterea salariilor cu 7,2% devine nesustenabila in conditiile scaderii PIB cu 7,1%. Au loc reajustari bugetare, care continua si in 2010, iar angajatorii pun o presiune mai mare pe piata fortei de munca. Rata somajului urca si ea la 6,3% si reduce presiunea asupra salariilor din partea fortei de munca. Inflatia se ajusteaza la 5,5%.

Primele sase luni din acest an aduc o inrautatire a situatiei existente in 2009, potrivit studiului PwC. Valoarea reala a salariilor scade, in conditiile in care rata inflatei urca la 7,5%, iar cresterea salariala nominala ajunge doar la 4,3%.

Cat castiga un bucurestean fata de o persoana din provincie

Companiile private cu o cifra de afaceri de pana la 50 milioane de euro si cele al caror numar de angajati nu depaseste 500 de persoane inregistreaza cele mai mari ridicate niveluri salariale in acest an, potrivit studiului PwC, respectiv 3.237 lei lunar mediu brut (nivel salarial per cifra de afaceri) si 4.109 lei lunar mediu brut (nivel salarial per numar de angajati).

La nivel de regional, castigul mediu brut lunar din Bucuresti ajunge la 4.039 lei, in timp ce in afara Capitalei salariul mediu brut lunar se ridica la numai 2.427 lei.
"In Bucuresti sunt in special managementul companiilor si specialistii cu functii de conducere, iar in afara Capitalei sunt preponderent cei angajati in centrele de productie. La o diferenta post la post, salariile sunt mai mari in medie cu 20-30% in Capitala", a declarata Horatiu Cocheci, manager PwC.



Citeste si